Den store bursdagsfeiringen kommer i skyggen på selve dagen, da Sikveland mener det 25 års bryllupsdag skal ha hovedfokuset.

– Det er først og fremst det som skal feires, sa 50-åringen da Jærbladet møtte han på jobben ved Engelsvoll skule dagen før den store dagen.

Mangfold

Inne på kontoret varsles det om opp til flere kaker som skal klargjøres til morgendagen, og det pekes hemmelighetsfullt på en stor pose, med innpakket gave fra Klepp kommune. Sikveland. Det er ingen tvil om at Sikveland skal få en fin arbeidsdag.

Han har vokst opp på Nærbø, bor samme sted og har også jobbet på barneskolen han selv gikk på.

[quote]– Jeg var i den første første-klassen som begynte på Motland skule, og var lærer der det siste året før den ble revet, sier han.[/quote]

«Her går det elever fra disse landene», står det over et stort verdenskart som henger like innenfor inngangsdøra på Engelsvoll. Her går elever fra Danmark og Sri Lanka, blant annet. Mangfold - et begrep som også beskriver jubilanten.

Julekorg-matteEtter videregående var Sikveland så skolelei at han ikke orket tanken på å studere. Selv om lærerdrømmen lå i bakhodet, tok han ett år med data. På slutten av 1980-tallet var det vanskelig å få jobb, og han var derfor innom mange ulike bransjer før det klaffet med endelig å begynne på lærerutdanningen.

– Jeg er veldig glad for at jeg gjorde nettopp det. Som lærer har du aldri en kjedelig dag, smiler mannen som innførte julekorg-bretting som en del av matematikkundervisningen for å fremme forståelse og logisk tenkning i et fag mange elever sliter med.

Såre perioder

– Det har vel blitt 170-180 ulike mønstre etter hvert. Det er jo litt sært, men det bringer fram entusiasme, engasjement, smil og latter, sier han.Siden 2004 har Sikveland jobbet ved Motland, vært rektor på Tu og siden 2011 har han vært ansatt ved Engelsvoll skule. Dette skoleåret er han kontaktlærer for 5. trinn, teamleder for kolleger på 5.- 7. trinn, og er i tillegg praksislærer, samt IKT og iPad-pådriver på skolen. Som ikke det var nok, er han valgt inn som lærerrepresentant i programutdanning for lærerutdanningen. Engasjement er stikkordet som går igjen når det gjelder Njål Sikveland, enten det er jobb eller på andre arenaer. På fritida er han også engasjert i Nærbø Whiskyklubb, og det til tross for at han synes whisky smakte så ille at han ble nysgjerrig.

- Det er smaken vi er opptatt av. Vi kan sitte i timesvis å diskutere ulike whiskysmaker, ler han.

Sikveland har ikke alltid vært like utadvendt og sosial. Som barn ble han ofte mobbet. Det er en av de såre periodene i livet, men gjorde at han fikk lyst til å klare mye selv om det ofte ble mye strev. Da han ikke nådde opp sportslig i Nærbø SK, tok han på seg lederverv og endte opp med å bli en god organisator. Lysten til å lykkes, til å være til nytte for andre, har alltid vært der.– Jeg så jo at det var folk rundt meg som fikk til ting på tross av hendelser, og det tente en gnist i meg. Jeg tenkte at det de kan klare, kan jeg også, sier han og tar en slurk av kaffen.

Huset brant

Det er den første dagen i april. Sola skinner utenfor møterommet som er åstedet for intervjuet. Når man runder 50 er det naturlig å reflektere over årene som har gått, hvilke erfaringer man har gjort og hvilke utfordring det forunderlige livet har bydd på. Sikveland legger ikke skjul på at det har vært noen nedturer, og snakker åpent om disse.

Sikveland hadde blitt far for andre gang. Dagen før han skulle hente hjem kona og sin nyfødte sønn fra sykehuset, brant huset ned.

– Det var en forferdelig følelse, men vi hadde en fantastisk takstmann som fikk oss til å snu tankene; tenk nå kan dere bygge nytt hus. Det gjorde noe med oss, sier 50-åringen.

Smalt i veggen

Andre bølgedaler i livet har vært blant annet vært to depresjoner. En av dem kom etter en slankeoperasjon, og den andre da han hadde tatt fatt på rektorjobben ved Tu skule. Sikveland er ikke redd for å snakke om psykisk helse, og er opptatt av at dette ikke skal være et tabu.

– Jeg har alltid likt å gripe utfordringer, men rektorrollen ble for mye fordi det var mye som skjedde på Tu skule akkurat da, sier han.

Jobben ble altoppslukende og Sikveland smalt i den berømte veggen.

- Målet var hele tiden å komme tilbake til skolen, og jeg var glad da sjansen til å begynne ved Engelsvoll dukket opp for snart åtte år siden. Her trives jeg veldig godt, og mye av æren skal Tor Åge Risnes ha. Han var rektor på den tiden og så bare muligheter, roser Sikveland.

Mistet broren

Han har lært seg at livet går videre - uansett. Høsten 2014 mistet Njål Sikveland broren Tom. Han hadde tatt sitt eget liv.

– Vi visste at han slet litt, men var helt uforberedt på at dette kunne skje.

Han ser ut vinduet, før han prater videre.

Fersk lokalpolitiker

– Det er så bra at psykisk helse ogl livsmestering skal på timeplanen i skolen. Vi må lære elevene våre at livet svinger. Det er ikke greit absolutt hele tiden. Vi skal bygge robuste barn som evner å tåle motgang. Det er det altfor mange i dag som ikke klarer å forholde seg til, sier Sikveland.Om han får med- eller motgang ved høstens kommunevalg vites ikke. Men Njål Sikveland er ganske fersk politiker og står som nummer to på Arbeiderpartiets liste i Hå.

-[quote] Jeg satser på en plass i kommunestyret. Politikken er et relativt nytt felt, men veldig spennende. Jeg har jo talegaven i orden, ler 50-åringen.[/quote]

Det nærmer seg slutten av arbeidsdagen, i hvert fall tikker klokka mot to. Bildet skal tas ute i skolegården. Sikeveland går bort mot sykkelstativet og drar ut en el-sykkel.

– Den bruker jeg tre dager i uka, uansett vær. Det må enten være snøstorm eller skikkelig isete for at jeg lar den stå. Men jeg kan ikke sette meg oppå uten hjelm.