Nordmenn i Spania får karantene-SMS fra Helsedirektoratet

REISERÅD: Grønne og røde land, som presentert under regjeringens reiseråd-pressekonferanse fredag 10. juli. Nå kan Spania bli rødt.

REISERÅD: Grønne og røde land, som presentert under regjeringens reiseråd-pressekonferanse fredag 10. juli. Nå kan Spania bli rødt. Foto:

Av

Spania vil bli farget koronarødt, på kartet over landene man kan og ikke kan reise til, med mindre det skjer store endringer.

DEL

Fredag kan det bli innført karantenekrav for reisende fra Spania. Helsedirektoratet sender nå ut SMS-varsel til nordmenn som befinner seg i landet.

– Med dagens smittesituasjon er det sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil får karanteneplikt fra og med fredag denne uken, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding tirsdag.

Regjeringen vil i slutten av denne uken avgjøre om Spanias status endres fra grønn til rødt, noe som vil innebære gjeninnføring av karantenekravet ved innreise til Norge.

– Det er landenes status ved innreisetidspunktet til Norge som er avgjørende for om du får ti dagers karantene, sier Nakstad.

FHI kommer med reiseråd fredag

– Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i ti dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sa overlege Are Stuwitz Berg i en pressemelding fra FHI, mandag ettermiddag.

De siste dagene rapporteres det om økte smittetall i Spania. Det er særlig økning i smitte i de nordlige regionene Aragón og Katalonia. Smittetallene i de fleste andre regionene i Spania er fortsatt lave.

– Vi har gjort en vurdering av smittesituasjonen i Spania, og reiserådene vil bli vurdert av regjeringen i slutten av uka. Men vi ønsker allerede nå å gjøre reisende oppmerksomme på at Spania kan bli rødt dersom det ikke skjer endringer frem til da, sa Stuwitz Berg.

Norske myndigheter følger med på utviklingen

Regjeringen har besluttet unntak fra karanteneplikten i EU/EØS og Schengen-området ved innreise fra land som har tilstrekkelig lav smittespredning. Økningen i Katalonia og Aragón gjør at Spania nå er over grenseverdien som FHI har satt for antall tilfeller per 100 000, og ligger på 20,7 tilfeller per 100 000 innbygger, ifølge tallene fra EUs smittevernbyrå European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) per 19. juli.

– Vi legger ellers vekt på de generelle reiserådene; alle bør vurdere om de skal reise, all reise vil kunne innebære en økt risiko for smitte og situasjonen dit du reiser kan endre seg raskt. Derfor må alle sette seg godt inn i forholdene lokalt. Spesielt personer i risikogrupper må nøye vurdere reiser, sier Are Stuwitz Berg.

Artikkeltags