Mandag kveld kjører Statnett den femte og siste transformatoren fra Risavika til Fagrafjell ved Kvernaland. Transporten starter rundt klokka 21.00 fra Risavika.

Dette opplyser Statnett i en pressemelding.

Totalt, med alle trekkvogner, henger og transformatoren, veier transporten ca 420 tonn, selve transformatoren som skal på plass på Fagrafjell veier 223 tonn.

Transporten har til sammen 96 hjul og en lengde på 72 meter når alle trekkvognene er med og trekker lasset.

Det er kun den siste etappen inn mot transformatorstasjonen ved Kvernaland at alle trekkvognene er med, da er det to trekkvogner foran og en bak.

Se video fra en av de tidligere giganttransportene:

Transformatoren kommer til Risavika med et eget spesialskip, Elektron II. Transporten går sakte, ca 20-30 km i timen.

På grunn av dette kan det ikke kjøres før kl. 21.00 om kvelden, slik at trafikken forstyrres minst mulig. Biler slippes forbi med jevne mellomrom, og utrykningskjøretøy slippes forbi umiddelbart.

Turen tar mellom to og tre timer.

Lyse-Fagrafjell-prosjektet

  • Det bygges ny sentralnettledning fra Lyse i Forsand, via Seldalsheia i Sandnes til den nye transformatorstasjonen på Fagrafjell på grensen mellom Sandnes og Time.
  • Bakgrunnen for prosjektet er å sikre strøm inn til regionen og til befolkningen i Sør-Rogaland og legge til rette for videre vekst.
  • De to sentralnettledningene som forsyner regionen i dag er ikke nok til å håndtere det økte strømforbruket som har vært og som følger av forventet, langsiktig vekst i regionen.

Her ser du ruta for mandagens transport: