(Nettavisen/Jærbladet) I fjor opplevde nordmenn at mobilbruk bak rattet ga en langt strengere straff enn tidligere. Bøtesatsen gikk fra en sur, men overkommelig sum på 1700 kroner og to prikker på førerkortet, til langt mer sure 5000 kroner og tre prikker.

Nesten halvparten bryter loven

På oppdrag fra Frende forsikring har Norstat spurt nordmenn om de bruker mobilen i bil. 43 prosent svarte at de bryter loven og gjør nettopp det.

– Det er skremmende mange, og noe vi må få en slutt på. Mobil og bil hører ikke sammen, med mindre den står fast i en holder. Hvis du må sjekke en melding, bytte podkast eller ta en telefon skal du kjøre til siden og stoppe helt opp.

Her blir nordmenn også spurt hva de synes om mobilbruk i bil. Da får pipa en annen lyd.

– Bare én prosent sier at det er greit å bruke mobilen mens de kjører. 13 prosent sier det er greit å bruke den når bilen står i ro i lyskryss eller kø, sier Ytre-Hauge.

Resten synes den kun skal brukes med handsfree eller aldri i det hele tatt.

I en avstemming på Jærbladets nettsider stemte 45 prosent at det forekom at mobilen ble brukt under kjøring.

– Vi kan ha egen kontroll for mobilbruk, men ofte når vi står med laser så har vi kikkert i tillegg, og med den kikkerten så ser jeg rett inn i en bil på 400 meters avstand. Det hender jeg har laserkontroll og likevel tar flere for bruk av mobiltelefon, sa Bjørn Øyvind Borlaug fra UP da.

Bøtesatsen på mobilbruk bak rattet, ligger i dag på hele 7450 kroner og tre prikker.

Generell nedgang, men med unntak

I første halvår av 2021 skrev UP ut 7953 forenklede forelegg for mobilbruk. I løpet av den samme perioden i 2022 er det sendt ut 5893 forelegg.

UP gjennomfører for tiden veikantelling for mobilbruk i trafikken. De foreløpige resultatene forteller oss at politiet opplever en gradvis nedgang i antallet forenklede forelegg utgitt.

– Det er nedgang for ulovlig prating, mens det ser ut til å være økning i ulovlig bruk ved teksting/lesing sammenlignet med tilsvarende telling i 2019, sier Seniorrådgiver i UP Live Tanum Pasnin til Nettavisen.

Tallene viser at de fleste som stoppes for mobilbruk, tekster eller leser. Det ser faktisk ut til å være en økning i antall som tekster sammenliknet med tilsvarende telling i 2019.

Noe annet som kommer frem er at nærmest 70 prosent av lovbryterne er menn. Hele 68 prosent er menn, derav mesteparten befinner seg i begynnelsen av 30-åra.

Stort sett fornøyd

UP-sjef Knut Smedsrud sier til Nettavisen at politiet er fornøyd med tallene de ser så langt. Det kan se ut som at den økte bøtesatsen har en god virkning, men likevel biter han seg merke i enkelte ting.

– Det ser ut som at det er flere som tekster, altså at det er en oppgang. færre prater i den, men vi ser nå flere som tekster og leser, sier UP-sjefen.

UP erfarer at det er mange bilister som selv tror at de lett kan lure systemet på et vis.

– Det er tilsynelatende slik at mange sjåfører prøver å gjemme telefonen når de kjører. Dette er enkelt å peke ut, samt at det øker faregraden for de rundt.

Les også: Freya kan bli flyttet fra Oslofjorden: – Et godt alternativ

Anmeldte seg selv som en spøk

Komiker Morten Ramm tok på humoristisk vis saken i egne hender da han fikk kommentarfeltet imot seg etter å ha lagt ut en video på Instagram. I videoen kjører han bil samtidig som han snakker i telefonen.

Han brukte handsfree, men holdt mobilen i hånden.

– Jeg vil gjerne betale bot. Jeg visste faktisk ikke at det var ulovlig (så lenge handsfree ble brukt red.anm.) Bevis finner dere på min Instagram, skreiv Ramm i en e-post til politiet i Oslo.

Ramm la i juni ut en oppdatering av saken. Her delte komikeren at han hadde fått svar fra politiet og at han så seg dermed nødt til å betale 7450 kroner til statskassen etter bruk av mobiltelefon.