(Nettavisen)

Fredag ble det kjent at en mann i 50-årene er blitt siktet for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000.

– Jeg skjønner at han er en viktig kandidat i Tina-saken, men jeg tror ikke at politiet kommer i mål uten en tilståelse. Jeg klarer ikke helt å se hvordan de skal gjøre det, sier Erlend Frafjord til NTB.

Frafjord er mangeårig journalist i Stavanger Aftenblad og NRK. Han har skrevet boka «Da Tina ble drept» om Tina-drapet, men har også dekket Birgitte Tengs-saken gjennom en årrekke som krimjournalist.

Det er DNA-spor fra Birgitte-saken som fikk politiet til å pågripe mannen, men så langt er det ingenting som tyder på at de har lignende bevis i Tina-saken.

Mannen nekter straffskyld i begge sakene.

– Når politiet nå har funnet DNA-match mot ham for et lignende drap som Tina-drapet, i samme region fem år tidligere, er han svært mye mer interessant i Tina-saken, selvfølgelig. Men så kan jeg si det: Det er vanskeligere å knytte ham til Tina-saken, fordi de tekniske bevisene her er mye mer mangelfulle.

Saken om Tina Jørgensen

 • 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.
 • 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.
 • 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.
 • 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.
 • Sakene ble henlagt i 2003.
 • 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.
 • 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.
 • 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.
 • 12. september 2016 henla Riksadvokaten saken mot de fire og begrunner henleggelsen med «intet straffbart forhold».
 • 18. oktober 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på den 16 år gamle drapssaken.
 • 23. september 2017 ble boka «Da Tina ble drept» gitt ut. Forfatter Erlend Frafjord skriver blant annet at politiet i etterforskningen av drapet er blitt tipset om en mann som er voldtektsdømt, og som siden ble drept.
 • 26. april 2018 konkluderte Kripos med at saken bør etterforskes videre, men i et begrenset omfang.
 • 6. september 2018: Sørvest politidistrikt opplyser at en gruppe etterforskere skal se på saken på nytt. Gruppa har såvidt startet arbeidet.
 • 3. september 2021: En mann i 50-årene mistenkes for drapet. Samme mann blir også siktet for drapet på Birgitte Tengs.

Makulerte bevis

Frafjord sier det er to grunner til at de tekniske bevisene i Tina-saken er dårlige:

– Det ene er at politiet makulerte veldig mange av bevisene på et tidspunkt. Med tanke på de tekniske kvantesprangene man har hatt på DNA-analyser de siste årene, kan det vise seg å være en ganske fatal avgjørelse, sier han.

Det andre er at Tina Jørgensen først ble funnet i en kum over en måned etter drapet.

– Så miljøet for tekniske bevis var ikke så bra, og mye var blitt vasket bort, sier han.

Les også: – Vi sa tidlig at det var en sammenheng

Var i Stavanger

Frafjord er ikke uten videre overrasket over gjennombruddet, som nå kom i Tengs-saken.

– Jeg skjønte allerede for et par år siden at de hadde fått klaff på DNA-analysene. Det var nokså åpenbart ut ifra meldingen de sendte ut om at de ville gå videre med dem, sier han.

50-åringen som nå er pågrepet i forbindelse med de to drapene, er bosatt på Haugalandet. Han har tidligere vært inne til avhør både i Tina-saken og i Birgitte-saken.

– Da jeg jobbet med boken min, var han interessant fordi han hadde vært i Stavanger samme helg som Tina ble drept, uten å ha noen god forklaring på hvorfor, sier Frafjord.

Les også: Tengs-siktedes forsvarer: – En sjokkartet opplevelse

Likhetstrekk

Han ser flere likhetstrekk mellom drapene.

– Tina Jørgensen ble slått i hodet med en skarp gjenstand, og i Birgitte-saken var det litt det samme. Hun ble slått i hodet med en stein. Birgitte var også seksuelt misbrukt, men dette var umulig å fastslå i Tina-saken, sier han.

Frafjord påpeker at denne typen overfallsdrap skjer svært sjelden.

– De fleste drap i Norge skjer i nære relasjoner og hjemme. Denne typen rovmord, hvor en kvinne blir drept og etterlatt ute, og med ukjent gjerningsperson, er veldig sjeldne. Da er det veldig spesielt at det skjer to sånne drap i samme fylke med få års mellomrom.

Han påpeker at en viktig forskjell, er at Tina Jørgensen ble fraktet vekk fra åstedet.

– Mange har trukket dette fram som et tegn på at sakene avviker fra hverandre, men jeg tror dette kan handle mer om at Tina Jørgensen ble drept like i nærheten av et stort boligfelt ikke langt fra Stavanger sentrum, mens Tengs-drapet skjedde på et mer øde sted.

(©NTB)