(Nettavisen)

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for mye regn i deler av Agder og Rogaland tirsdag ettermiddag.

– Enkelte plasser kan det komme opp mot 40 til 50 millimeter i løpet av seks timer, forteller statsmeteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen tirsdag formiddag.

Farevarslet ble sendt ut mandag og gjelder fortsatt.

– På Vestlandet generelt er det ventet mye nedbør de neste par dagene, opplyser meteorologen.

– Det er positivt for vannmagasinene at de kan fylles opp litt. Det er strengt tatt nødvendig, så sånn sett er det gode nyheter, legger hun til.

Fra onsdag formiddag til onsdag ettermiddag ventes lokalt kraftige regnbyger i deler av Vestlandet og Møre og Romsdal. Farevarselet er oppjustert til gult nivå.

Det er blant annet fare for overvann i tettbygde områder og lokale oversvømmelser, skriver varsom.no.

Det er også fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Lyn og torden

Over store deler av landet vil lavtrykk prege store deler av landet den neste uken.

– Det blir en periode med en del nedbør, sørvestlig kuling og ustabilt vær, sier Nilssen.

Også i Finnmark er det sendt ut farevarsel for nedbør tirsdag kveld.

I tillegg er det sendt ut farevarsel for mye lyn og torden onsdag.

– Det gjelder for Trøndelag og Nordmøre.

Også sørover på Vestlandet og deler av Østlandet kan det komme noen tordenbyger de neste dagene, men her er det ikke sendt ut farevarsel.

– I Nordland og Troms vil det også bli en grå værtype, men det er mot helgen at de store nedbørsmengdene kommer. Spesielt lørdag kan det komme mye nedbør i Nordland, forteller Nilssen.

– Store mengder må til

Strømprisene har vært en stor «snakkis» denne sommeren, der strømprisene har vært rekordhøye. I juli var gjennomsnittsprisen for NO1 og NO5 (Sørøst- og Vest-Norge) på ca. 167 øre/kWh, mens den i NO2 var på ca. 263 øre/kWh. Dette er prisen før merverdiavgift og andre avgifter.

– Det har ikke vært så lavt nivå i vannmagasinene på 20 år på prisområdet 1 og 2, og så går vi mot slutten av ferieperioden hvor man normalt har hatt et lavere forbruk. Så forbruket vil ta seg opp igjen, forteller senior kraftanalytiker Lene Hagen i Volue til Nettavisen.

Selv om det er meldt en god del nedbør de neste dagene, er det mye som skal til for at det skal ha påvirkning på strømprisene og vannmagasinene, ifølge Hagen.

– Alt hjelper jo, men vi ligger på såpass lave nivåer på vannreservene at vi snakker store mengder med nedbør som må til for at vi skal nærme oss normal fyllingsgrad.

Hun opplyser videre at vi befinner oss i en svært svært utfordrende situasjon.

– Nedbøren som kommer fra uke 40, altså høstferien og utover, vil komme som snø flere steder. Derfor er vannmengdene som kommer de neste ukene viktig for å få fylt opp vannreservene mest mulig.

– Vi har et dårligere utgangspunkt enn tidligere år, legger Hagen til.

– Ikke avskriv sommeren

Til tross for at de neste dagene blir preget av en del nedbør, vil Østlandet og Sørlandet komme ut av uken som landets værvinnere, ifølge meteorologen.

– Fra fredag vil det bli sommerværet komme tilbake igjen her. Store perioder med sol og temperaturene vil ligge i overkant av 20 grader i helgen og utover i neste uke enkelte steder, sier Unni Nilssen.

Ifølge Meteorologisk institutts prognoser ser det ut at Østafjells får det varmest, der temperaturene kan komme gå opp mot 25 grader langs kysten.

Men selv om det ser ut til å bli en kjøligere værtype ellers i landet, kommer meteorologen med klar beskjed.

– Sommeren er ikke over. Den kan ikke avskrives riktig enda, sier Nilssen.

– Vi har sett tidligere år at det kan komme en siste rest av sommer i siste del av august, også i de nordligste fylkene.