Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: - Noen er funnet døde inne i boliger, noen er funnet ute

Noen er funnet døde inne i boliger, noen er funnet døde ute, opplyser politiet om de fem drepte etter Kongsberg-drapene.

(Nettavisen)

KONGSBERG (Nettavisen): Politiets patrulje fikk øye på gjerningsmannen klokka 18.18 - fem minutter etter at alarmen hadde gått - og anropte ham. De mistet ham av syne, men fikk igjen kontakt med ham og ble da beskutt av flere piler. Mannen kom seg deretter unna før han ble pågrepet 29 minutter senere.

Les også: Her er terrorist Espen Andersen Bråthens advarsel

I dette tidsrommet har trolig de fem drapene skjedd, opplyste politiet på en pressekonferanse torsdag formiddag. De drepte er fire kvinner og én mann i alderen 50 til 70 år. Ofrene er ikke formelt identifisert ennå.

- Trolig er alle drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen første gang, klokka 18.18, sa politimester Ole Bredrup Sæverud.

Les også: - Terrorgrupper har oppmuntret til å bruke bue som våpen

Noen funnet inne i boliger

- Noen er funnet døde inne i boliger, mens noen er funnet døde ute, forteller politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til Drammens Tidende og Laagendalsposten.

De første meldingene til politiet kom inn klokka 18.12 onsdag. Mannen ble pågrepet klokka 18.47.

Dette er den siktede

Nettavisen har torsdag valgt å navngi den siktede 37-åringen, Espen Andersen Bråthen og omtaler en video han la ut på YouTube i 2017.

Politiet har bekreftet at den siktede er en konvertitt til islam og at han er en dansk statsborger bosatt i Norge.

Spesialenheten: Vil innhente informasjon

Spesialenheten for politisaker skriver at de ikke har iverksatt etterforskning, «men vil innhente informasjon fra politiet for å skaffe oss et bedre bilde av hva som har skjedd.

Spesialenheten peker på nye opplysninger torsdag om at det tok tid fra politiet kom til stedet og hadde første observasjon av gjerningspersonen og fram til han ble pågrepet.

Spesialenheten skriver videre at de må vurdere fortløpende om det er nødvendig å iverksette etterforsking.

Les også: PST: Hendelsen på Kongsberg framstår som en terrorhandling

Utelukker ikke terrormotiv

Politiet bekrefter at det tidligere har vært bekymringsmeldinger på mannen knyttet til radikalisering.

- I etterforskningen er det naturlig å avklare om det er terror eller ikke, opplyste politiet om hendelsen i Kongsberg.

Mannen som er siktet for drapene på Kongsberg onsdag, framstilles for varetektsfengsling fredag.

PST: - Fremstår som en terrorhandling

Ved 13-tiden gikk PST ut med en pressemelding:

- Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat, heter det i meldingen.

Les også

Siktet 37-åring er dansk konvertitt - erkjenner de faktiske forholdene

Mener mannen handlet alene

- Vi har ikke alle detaljene. Det pågår en omfattende etterforskning, og vi kan ikke dele alle detaljene, og vi har ikke alle detaljene, understreket politimester Ole Bredrup Sæverud da han innledet på pressekonferansen.

- Vi føler oss rimelig trygge på at gjerningsmannen var alene. Vi har et etterretningsarbeid på gang for å være helt sikre på dette, sa han videre.

Les også: Kongsberg-drapene passer terror-angrep PST har advart mot

Fikk første melding klokka 18.12

Første melding inn til operasjonssentralen kom klokka 18.12 og ble loggført klokka 18.13. Det ble da meldt om en mann med pil og bue som skjøt på folk. En patrulje ble sendt til stedet, og det ble umiddelbart besluttet bevæpning. Umiddelbart etterpå ble det sendt tre patruljer.

Til sammen var det 22 patruljer i innsats, mens ytterligere ressurser var på vei i tidsrommet fram til pågripelsen. Underveis kom det melding om personer som var truffet av pilene.

Klokka 18.17 ble hendelsen lest ut som en PLIVO-hendelse hos politiet, altså en hendelse med pågående livstruende vold.

Les også: Reagerer kraftig: Navngir personer som Kongsberg-drapsmann

Observerte mannen første gang klokka 18.18

Klokka 18.18 hadde politiets patrulje første observasjon av mannen. Han ble anropt, men patruljen mistet ham av syne. Like etter kom de i kontakt med ham igjen. Det ble da skutt mot patruljen med flere piler, og mannen kom seg igjen unna.

Klokka 18.47 ble det meldt på sambandet at mannen var pågrepet av mannskaper fra Sørøst politidistrikt. Det ble avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen, opplyser politiet.

- Trolig er alle drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen første gang, klokka 18.18, sa politimester Ole Bredrup Sæverud torsdag.

Ofrene i alderen 50 til 70 år

Han bekreftet at fem personer er drept. Det er fire kvinner og en mann. Ingen er formelt identifisert. De er alle i alderen 50 til 70 år. De pårørende er varslet.

Ber folk avstå fra å dele bilder

- En oppfordring. Det spres nå nye bilder og filmer med ganske dramatisk innhold på sosiale medier. Vær så snill og slutt med det, sa Sæverud på pressekonferansen.

Han minnet om at barn er på sosiale medier og kan bli eksponert for dette innholdet.

Dette vet vi om Kongsberg-drapene

  • Fem personer er drept og tre er skadd
  • De drepte er i alderen 50 til 70 år. Det er fire kvinner og én mann.
  • Politiet fikk klokka 18.12 onsdag flere meldinger om at en person skjøt på folk med pil og bue i sentrum av Kongsberg
  • Klokka 18.17 ble hendelsen lest ut som en PLIVO-hendelse (pågående livstruende vold) på politiets samband.
  • Klokka 18.18 observerte en politipatrulje mannen første gang. Han ble anropt, men kom seg unna. Kort tid etter ble han påtruffet på nytt, og patruljen ble da beskutt med flere piler. Mannen kom seg unna nok en gang.
  • Mannen ble pågrepet 18.47. Politiet avfyrte varselskudd i forbindelse med pågripelsen.
  • Tilsammen var 22 politipatruljer i innsats i tidsrommet fram til pågripelsen.
  • Politidirektoratet sendte onsdag kveld ut nasjonal ordre om bevæpning.
  • Mannen som er pågrepet og siktet er 37 år gamle Espen Andersen Bråthen. Han har erkjent de faktiske forholdene.

– Håndterer flere spor

I en pressemelding sendt ut litt over klokken 11.00 sier politiet at det nå pågår en omfattende etterforskning og at de jobber i flere spor. Konkret av hva de etterforsker vil ikke politiet kommentere.

«Det skyldes delvis at det pågår en etterforskning, og også at politiet fortsatt ikke har alle detaljer knyttet til hendelsen.»

– Politiet etterforsker for å gi så gode svar som mulig til de etterlatte, pårørende og lokalsamfunnet om hva som har skjedd og hvorfor. Vi må også ha et best mulig grunnlag for en påtaleavgjørelse i saken, sier politimester Sæverud.

Ikke flere involvert

Politiet opplyser om at de ikke sitter på informasjon som tilsier at det er flere enn én involvert, men at de jobber med å få etterretningsinformasjon som bekrefter dette.

– I tillegg til dette så trenger pårørende og lokalmiljøet på Kongsberg oppfølgning. Dette gjør vi så godt vi kan sammen med Kongsberg kommune. Vi har også mange egne ansatte som har vært i innsats, og som vi vil ivareta videre, sier Sæverud.