Her rives Odland bru

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Odland bru har stått siden 1800-tallet. Etter å ha vært stengt for biltrafikk siden 2017, er den nå borte.

DEL

Mandag rev Statens vegvesen ned Odland bru, som gikk over togskinnene rett ved Varhaug kyrkje. Bane Nor driver vedlikeholdsarbeid på Jærbanen gjennom vinterferien, så det er til tider buss for tog.

Statens vegvesen bruker denne muligheten til å kunne drive arbeid over togskinnene. Den skal erstattes med en midlertidig bro som kommer opp innen torsdag. Veien åpner ikke før om noen uker.

– Vi skal mure litt på begge sider, og sette opp et rekkverk som er sikkert nok. Men nå kan vi jobbe på dagtid, uten å måtte tenke på togtrafikken, sier Eivind Stangeland, seksjonssjef i Statens vegvesen.

Tre deler

Den 18 meter lange broen ble løftet vekk av en 500 tonns kran, i tre omganger.

– Broen var støpt i tre seksjoner. Vi kappa broen ned til disse seksjonene. Deretter løftet vi dem bort, én om gangen, sier Stangeland

Broen ble stengt fordi rekkverkene ikke var trygge nok. Det var kun tillatt for gående og syklister å krysse.

Bonden som bor like ved fikk dispensasjon til å kjøre over to ganger i året, men da sto Statens vegvesen vakt og passet på.

Krigsminner ble fjernet

De gamle rekkverkene hadde et krigsminne fra andre verdenskrig. Et engelsk fly skjøt på et tysk militærtog. Fire tyskere ble drept og en norsk baneformann ble skutt i låret.

Det var merker etter prosjektilene synlige ut på 1990-tallet. Da ble jernplatene på midten av broen fjerna på grunn av rust.

Den midlertidige broen blir nok stående en stund.

– Vi bygger ikke permanent bro før det er sikkert om det blir dobbeltspor her, sier Stangeland.

Artikkeltags