Varianten ble først påvist i Sør-Afrika og har skapt uro verden rundt siden den ser ut til å være mer smittsom. Ifølge en risikorapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) gir den trolig ikke mer alvorlig sykdom eller død.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa mandag morgen til NRK at det er grunn til bekymring.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sa Stoltenberg.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke, sa Stoltenberg.

Ifølge FHI vil det komme svar om dette innen midten av desember.

FHI mener også at lokale utbrudd av varianten bør slås ned de kommende ukene, fram til vi har fått mer oversikt over den.

Den nye koronavarianten ble meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa. Norge og flere andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

Ikke overrasket

Det er ikke overraskende at det er bekreftet smittetilfeller av omikronvarianten også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Øygarden kommune bekreftet onsdag formiddag at to personer har fått påvist smitte av koronavarianten. Helsemyndighetene har i flere dager gitt uttrykk for at det kun var spørsmål om tid før smitten ble bekreftet her i landet.

– Det er ikke overraskende at omikronvarianten påvises i hele Europa nå, også i Norge. Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing, skriver Nakstad i en tekstmelding til NTB.

– Vi må også være forberedt på at det også kan være skjult smitte i landet allerede. Derfor er gjeldende smittevernråd svært viktige å følge for alle, skriver han.