For mange barn i Norge er det ikke uvanlig å ha både klær og utstyr man kan bruke på trening og andre fritidsaktiviteter. For ungene i flyktningleirene i Nord-Irak, er dette en veldig stor begivenhet.

Derfor var det mange glade ansikter som tok på seg både Varhaug- og Brynedrakter da disse ble levert av jærbu Sirwan Saadun.

– Den gleden ungene viser betyr alt for meg og alle andre som bidrar, sier Saadun.

Han forteller Jærbladet om sin siste reise til Irak nå i sommer. Her delte han og andre ut utstyr og klær fra Varhaug IL og Bryne FK til over tusen barn i en flyktningleir.

Når han snakker om reaksjonen til ungene, klarer han ikke å holde følelsene tilbake.

– Det ligger i midt blod å hjelpe flyktninger med ulik bakgrunn, sier han.

Saadun kom selv som flyktning fra irakisk Kurdistan til Norge for over 20 år siden. Nå er han leder for pilotprosjektet «Alle med i Hå», hvor han jobber med at alle skal ha muligheten til å være med på organisert fritidsaktivitet, ferieaktivitet eller kulturskole.

Å ta med idrettsklær og utstyr fra Jæren til flyktningene i Irak, startet tilbake i 2014. Han tar selv ansvar for leveringen og reiser ned med flere hjelpere for å se til at alt går som det skal.

Forrige gang Saadun og «laget» var på tur, var i 2019. Da var det Rosseland BK og Bryne FK som sto for innsamling av utstyr.

– Jeg blir veldig takknemlig når klubbene vil hjelpe. Under pandemien fikk jeg flere telefoner fra folk som lurte på når vi kom på besøk igjen, så det var godt å reise tilbake.

Hvorfor eller hvordan Saadun har blitt så opptatt av å hjelpe vanskeligstilte både i Norge og i utlandet, er han ikke helt sikker på. Han tror det bare ligger i han som person fra dag én.

– Det var ikke enkelt da jeg selv var flyktning. Jeg kjenner på den smerten de opplever. Derfor er jeg også veldig takknemlig til dette landet som har løftet meg opp. Jeg har kommet meg gjennom utfordringer med støtte fra mange nordmenn.

Slik skal Sirwan få alle med i Hå

Han har viet sitt liv til å hjelpe andre, og gråt da laget han elsker snublet på målstreken. Møt mannen med det ekstra store hjertet