– Jeg hadde forventet gult nivå, så jeg ble litt overrasket, men veldig glad.

Det er Folgerø sin umiddelbare reaksjon på lettelsene i tiltakene som ble lagt fram torsdag kveld. Der ble spesielt barn og unge prioritert, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg synes det er bra, og det virker som de har gjort en god jobb med å vurdere ut fra hvordan «ståa» er nå. De forventer mer smitte, men at vi ikke blir så syke, så synes jeg også det var veldig oppløftende at en kan få teste seg ut av karantene.

Mer testing og mindre karantene

Hun sikter til følgende nye tiltak:

  • Nærkontakter som er hustandsmedlem eller tilsvarende nær den smittede skal i smittekarantene i 10 døgn etter siste nærkontakt.
  • Disse skal så snart som mulig teste seg med selvtest, antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller PCR-test. Ved negativt testresultat fra slik test tatt tidligst 7 døgn etter nærkontakten kan karantenen avsluttes.

– Mange blir smittet, men om man måtte ha sittet i karantene i mange uker hver gang et familiemedlem ble smittet ville det ha bitt krevende, sier rektoren.

Kan bli lokale restriksjoner

Planen er at alle elevene ved Bryne vgs. skal returnere til skolen mandag. Det blir altså en siste dag med hjemmeskole for noen før helga.

– Nå har vi ikke snakket med kommuneoverlegen i Time, men vi håper at det blir sånn, sier Folgerø.

Regjeringen åpnet nemlig for at kommunene kan gjøre egne vurderinger etter den lokale smittesituasjonen.

– Hvordan blir skolehverdagen for elevene nå?

– Vi tar fortsatt smittevernhensyn, men nå får vi en tilnærmet ordinær skoledrift. Det blir veldig viktig for både det faglige og sosiale for elevene våre. De er leie nå, og har veldig lyst å ha et sosialt liv.