På dette jentelaget får alle spille på øverste nivå

SPILLER PÅ ØVERSTE NIVÅ: Fotballklubbene melder selv troppene sine, som følge av en nivåinndeling. Spillerne på J12 Rosseland, deltar alle på nivå 1.

SPILLER PÅ ØVERSTE NIVÅ: Fotballklubbene melder selv troppene sine, som følge av en nivåinndeling. Spillerne på J12 Rosseland, deltar alle på nivå 1. Foto:

Denne sesongen gjør Rosseland J12 et uvanlig grep. Gruppen på 30 spillere er delt inn i tre lag, som alle skal spille på nivå 1.

DEL

Ved kunstgressbanen på Rosseland spiller J12 fotball. Her møtes de for trening to ganger ukentlig. Gruppen på 30 spillere er fordelte på tre lag, på samme nivå.

Lea Mellgren Haugland og Eli Haugland er to av jentene som er med. De har elsket fotball nærmest siden før de kunne gå.

– Jeg skal fortsette så lenge som mulig, sier Lea.

– Jeg også, skyter Eli inn.

Forrige sesong spilte de og resten av troppen på nivå 2. Kommende sesong skal de spille det øverste nivået. Lea er datter av Dagny Mellgren Haugland, som har nærmere hundre landslagskamper bak seg, og scoret målet som sikret Norge OL-gull i 2000.

– Hvordan er det å ha en mor som har spilt på landslaget?

– Det er selvfølgelig veldig gøy. Jeg har som mål å bli like god, eller kanskje til og med bedre, forteller Lea ubeskjedent.

GLADE I IDRETTEN: Lea Mellgren Haugland og Eli Haugland har lagt bak seg flere treningøkter ved kunstgressbanen på Rosseland.

GLADE I IDRETTEN: Lea Mellgren Haugland og Eli Haugland har lagt bak seg flere treningøkter ved kunstgressbanen på Rosseland. Foto:

Samlet tropp på høyeste nivå

I barnefotballen er det trenerne selv som melder lagene på ulike nivåer for hver sesong. Nivå 3 er for nystartede lag/nye spillere som kommer til. Nivå 2 er for de som har spilt/trent lenge, mens nivå 1 er for de som har spilt samt trent mye og lenge sammen. Dette er Norges Fotballforbunds ABC for lagledere, og de angår barn i aldersgruppen 10-12 år.

– I fjor meldte vi spillerne på nivå 2. Vi har 30 jenter og vi var usikre på nivået til laget som helhet. Etterhvert innså vi at nivåforskjellen på laga på nivå 2 var for stor. Jeg tror det totalt sett var mellom 55 til 60 lag på nivået. Laga som vant mesteparten av kampene på nivå 2 burde melde seg på nivå 1 i år, forteller trener og tidligere landslagsspiller Dagny Mellgren Haugland.

FOKUS PÅ TRIVSEL: I barnefotballen ligger fokuset mer på at det skal være kjekt og lærerikt, fremfor selve resultatene.

FOKUS PÅ TRIVSEL: I barnefotballen ligger fokuset mer på at det skal være kjekt og lærerikt, fremfor selve resultatene. Foto:

Retningslinjene til Rogaland Fotballkrets for nivåinndeling tilsier at klubber ikke skal velge bort eller selektere spillere i barnefotballen. Dette strider både mot forskning og erfaring. I barnefotballen varierer de fysiske egenskapene veldig fra person til person. Utviklingspotensialet til hver enkelt utøver kan ikke avgjøres på denne tiden. Likevel velger flere klubber å selektere.

– Det er viktig å tilpasse fotballtreningen slik at alle får utfordret seg på riktig nivå. Men dette gjør vi i treningsarbeidet, ikke den ene kampen vi har i uka. I kamp stiller vi med jevne lag. Troppens felles mål er å holde spillerne sammen lengst mulig, og å ha fokus på trivselen og motivasjonen til hver enkelt, sier Dagny og fortsetter.

– Det er de spillerne som bruker mye tid på banen utenom den organiserte treningen som blir best. Den ene seriekampen i uka i barneårene er ikke avgjørende for utviklingen til spillerne, påpeker den tidligere landslagsspissen.

– Forholder oss til retningslinjene

Tilbakemeldingene fra foreldrene har i etterkant av valget om å la hele jentetroppen spille på høyeste nivå, vært udelt positive.

– Det er et godt tegn at foreldrene og jentene selv er fornøyde. Vi gjør egentlig ikke noe spesielt, vi forholder oss bare til de klare retningslinjene som er satt av Rogaland Fotballkrets, sier trener Arild Heskje.

Han forteller videre at de gjør mer eller mindre det samme som den profilerte Brynetreneren Alf-Ingve Berntsen gjorde med Erling Braut Haaland sitt lag.

– De var 40 spillere som holdt sammen. Flest mulig, lengst mulig. Vi syntes jentene hadde såpass stor utvikling i fjor at det ble mest naturlig for oss å melde dem på nivå 1. Alternativet kunne vært at vi hadde meldt alle lagene på nivå 2, men da tror vi ikke utviklingen ville vært den samme, mener Heskje.

TRENERTRIOEN: Espen Hegre (f.v.), Dagny Mellgren Haugland og Arild Heskje utgjør sammen «trenerteamet» til Rosseland J12.

TRENERTRIOEN: Espen Hegre (f.v.), Dagny Mellgren Haugland og Arild Heskje utgjør sammen «trenerteamet» til Rosseland J12. Foto:

Guttene gjør det samme

Trener for G12 i Rosseland, Alf Johan Hansen, forteller at også hans gruppe alltid har satset på jevne lag. Akkurat nå spiller de på nivå 2. De har en holdning om at hvis de vinner like mange kamper som de taper, har de gjort noe riktig.

– Mange lag fra ulike klubber vinner kamper med bevisst topping. Vi jevner heller ut laget, med et håp om å få mer stabile kamper, sier Hansen.

Breddeidrett 2020

Denne artikkelen er del av et samarbeidsprosjekt mellom Gjesdalbuen og Jærbladet om breddeidrett for barn- og unge på Jæren og i Gjesdal.

Journalistene Tore Espedal (tore.espedal@gjesdalbuen.no) og Trude Håland (trude.haland@jbl.no) leder prosjektet, og tar gjerne imot reaksjoner og innspill.

Artikkeltags