Nå advarer politiet firmaer om å være obs på slike bedragerier.

– Dette er faktiske fakturaer som skal betales, men der betalingsinformasjonen endres på en allerede utstedt faktura, slik at pengene havner i feil hender, sier Sturle Smith, leder ved seksjon for økonomisk kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

Han presiserer at det er viktig å følge med hvis det kommer meldinger om endringer på betalingsinformasjon.

– Da må det ringe en bjelle, og man må verifisere dette med en telefonsamtale til avsender, sier Smith.

Flere fakturabedragerisaker på totalt rundt 20 millioner kroner etterforskes nå av seksjon for økonomisk kriminalitet ved felles etterforskningsenhet i Sør-Vest politidistrikt.

– Dialogen mellom gjerningspersoner og firma har gått på e-post. Dette er vanskelige saker å etterforske, og beløpene kan fort bli tapt hvis det ikke handles raskt, sier Smith i pressemeldingen.

Han understreker at det er avgjørende å varsle både banken og politiet så kjapt som mulig.

Ifølge anmeldelsene skal fakturabedragere altså ha lurt til seg 20 millioner kroner fra bedrifter i Rogaland de siste ukene.

– Noen overføringer har politiet klart å stanse, men mye er allerede overført til banker i for eksempel Russland og i Kina. Da blir jobben mye vanskeligere, sier Smith.

Han understreker at politiet er tidlig i etterforskningen og at han av den grunn ikke kan si så mye om hver enkelt sak.

– Nå håper jeg først og fremst at vi kan forebygge flere lignende saker ved å fortelle om disse metodene, sier seksjonslederen.