Det melder politiet i en pressemelding onsdag.

Politiet sender i dag en begjæring om forlenget varetektsfengsling av mannen, og ber om at han blir sittende i ytterligere fire uker.

– Det er faren for at siktede kan forspille bevis ved en eventuell løslatelse som begrunner behovet for fortsatt varetekt. Politiet mener også at det fremdeles foreligger skjellig grunn til mistanke om at siktede drepte Birgitte Tengs, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma, i en pressemelding.

Saken om Birgitte Tengs og Tina Jørgensen

BIRGITTE TENGS-SAKEN:

* Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.

* To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine.

* Fetteren anket og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag. Drapet er fortsatt uoppklart.

* Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.

* I 2015 ble det skapt ny interesse for saken både gjennom en bokutgivelse og gjennom VGs podkast «Uløst».

* Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos.

* Politiet sier de nylig har mottatt analyseresultatene fra store mengder biologisk materiale som er sendt til analyse til Østerrike høsten 2017.

* Politiet informerer om at de trolig ikke vil komme med mer informasjon om analyseresultatene før høsten 2019.

* Politiet har totalt fått 2.100 tips i saken.

* 3. september 2021 blir en mann i 50-årene siktet for drapet. Samme mann blir også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

TINA JØRGENSEN-SAKEN:

24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viste at hun ble slått i hjel.

31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

Sakene ble henlagt i 2003.

16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken.

9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

12. september 2016 henla Riksadvokaten saken mot de fire og begrunner henleggelsen med «intet straffbart forhold».

18. oktober 2016 opplyste cold case-enheten i Kripos at de skulle se på den 16 år gamle drapssaken.

23. september 2017 ble boka «Da Tina ble drept» gitt ut. Forfatter Erlend Frafjord skriver blant annet at politiet i etterforskningen av drapet er blitt tipset om en mann som er voldtektsdømt, og som siden ble drept.

26. april 2018 konkluderte Kripos med at saken bør etterforskes videre, men i et begrenset omfang.

6. september 2018: Sørvest politidistrikt opplyser at en gruppe etterforskere skal se på saken på nytt. Gruppa har såvidt startet arbeidet.

3. september 2021: En mann i 50-årene mistenkes for drapet. Samme mann blir også siktet for drapet på Birgitte Tengs.

Kilde: NTB