Det er norskspråklige Canariavisen som melder om den uvanlige saken onsdag.

Saken startet med en post på den lokale Facebook-siden Origenes Amazigh, som kaller seg en side for å for å dele steder av arkeologisk interesse på Gran Canaria.

– 26. november skulle en gruppe kollegaer besøke et sted sør på Gran Canaria. Det er flere strukturer som ble brukt for tilbedelse av vårt urfolk. Når vi ankom, innså vi at en av strukturene hadde et stort rødt metallskilt, forteller Origenes Amazigh.

Det røde skiltet har Risa-logoen, og på linja under: Toppen. Nede i varden lå det en gjestebok, datert 19. november 2022, med signaturer av Risa-folkene som hadde vært med på å etablerte Risatoppen.

Dette har vakt sterke reaksjoner i kommentarfeltet på Facebook-siden, som også opplyser at de har anmeldt saken til miljøpolitiet og kulturarvtjenesten.

Overfor Canariavisen sier veidriftssjef i Risa AS, Erlend Aksnes, at de ikke var klar over at det de gjorde kan ha vært ulovlig. Risa-familien har hatt leilighet i flere år i dette området.

– Vi kan jo bare bekrefte at det er montert opp et skilt løst mellom noen steiner, som vi trodde var en type varde. Det er ingenting som er boltet fast eller naglet fast. Det er enkelt å fjerne dette, og det skal jeg gjøre i løpet av dagen, sier Aksnes til Canariavisen.

– Her må vi bare legge oss helt flate, si unnskyld, beklage og rydde opp i dette. Det var ikke meningen å såre lokalbefolkningen, legger han til.