(Gjesdalbuen): Ragnar Egeland fra Ålgård har skrevet et referat fra fellesturen han og 17 andre fra «Høgt og Lågt» i Jæren turlag gikk på Ålgård lørdag 9. april. Her skriver han blant annet at turen rundt Øygardsvatnet var ukjent for flere av deltakerne fra jærkommunene Time, Klepp og Hå.

«Værutsiktene tilsa at høyfjellet fremdeles er utenfor rekkevidde, og derfor var en rundtur rundt Øygardsvatnet midt i blinken. Dette er en runde som Ålgårdsbuen har ferdes på i alle år enten som trening eller annen type rekreasjon. Turen var derimot ukjent for flere deltakere fra de andre Jærkommunene som dermed fikk en ny og positiv turopplevelse» skriver han.

Turfølget startet på parkeringsplassen til Øygardsvatnet barnehage. Turfølget gikk i stort sett oppholdsvær, med unntak av en kort og heftig snøbyge.

Her kan du lese resten av Egelands referat:

«Turen gikk først langs Nesjane, opp til Skaret og over Tamm tjelven til Prestveien ved Øygarden. Underveis tok vi oss tid til litt historiefortelling ved gamle Skjæveland Strikkefabrikk. På vei til Refnes la vi turen om Varåsen der det etter sigende skal ha vært en varde i et signalnettverk sammen med Åslandsnuten og Skurve.

Ved Refsnes kom solen frem og skapte en etterlengtet vårlig stemning blant deltakerne. En stopp ved de gamle falleferdige huset er obligatorisk, og man kan selvfølgelig ikke gå videre før en har vandret rundt ytterkanten av hele neset. Lysningen midt i skogen på Refnes var et ideelt sted for inntak av mat og drikke.

Avslutningsvis ble det en avstikker ut på Røyseland der deltakerne fikk en oversikt over hele området. Noen hadde vært her før, mens for andre var det første gangen. Røyseland navnet har sitt opphav i kulturminnene her i form av en rundrøys og en langrøys fra folkevandringstiden.

Siste etappe gikk langs den flotte turstien i Raudviga tilbake til utgangspunktet for turen».