Pepsi (7) og Fiffi (4) snuser etter bortkommen hund

PÅ RØMMEN: Bertha Larsen (t.v.) med hundene Pepsi og Fiffi (t.h.) søker i Vigreskogen etter Collin som har vært på rømmen siden nyttårsaften.

PÅ RØMMEN: Bertha Larsen (t.v.) med hundene Pepsi og Fiffi (t.h.) søker i Vigreskogen etter Collin som har vært på rømmen siden nyttårsaften. Foto:

Border collien Collin har vært borte siden nyttår. Sammen med ID-hundefører Bertha Larsen, snuser ID-hundene Fiffi og Pepsi etter ham på Jæren i håp om å finne spor.

DEL

På nyttårsaften forsvant Collin fra familiens gård på Ånestad. Familien bor Nærbø, men var på gården da Collin forsvant.

- De vet ikke om han ble skremt bort av rakettene, eller om han så sitt snitt til å dra ut på tur. Men han er ikke typen til å stikke av over så lang tid, og ville vanligvis returnert etter noen timer, sier Bertha Larsen som søker etter Collin sammen med dvergpinscherne Pepsi (7) og Fiffi (4). De har vært sertifiserte sporhunder i Nitrogruppa siden juni 2019.

Larsen og hundene har vært på sporsøking jevnlig siden 4. januar, og hundenes neser har trukket dem i retning Nærbø. Hundene har også markert i Vigreskogen, hvor Jærbladet møter dem. Larsen var i skogen for noen dager siden og satte opp viltkamera og hundemat ved en gapahuk, i håp om å fange opp Collin på kamera.

– Jeg har ikke fått sett nøye gjennom bildene enda, men hundematen var spist opp når jeg hentet kameraet i dag, så det er jo håp om at det kan være Collin, sier hun. Larsen påpeker at hunder på rømmen kan vandre langt på veldig kort tid, og at det ikke er sikkert at hunden er i området Vigreskogen lengre.

– Det er ofte kortere avstander enn man tror i luftlinje, og hunder trenger ikke å gå langs veier eller stier slik som vi mennesker ville gjort. Jeg håper at folk på hele Jæren kan være oppmerksomme, og gi beskjed til Nitrogruppa eller politiet dersom de ser en hund som kan være Collin, sier hun.

Collin er en fire år gammel hann av rasen border collie, og hadde på seg et kjettinghalsbånd når han forsvant.

Dersom du har tips, kan du kontakte Nitrogruppa på 930 34 863 eller politiet på 02800.

ØNSKER TIPS: Ved inngangen til Vigreskogen henger det en savnetplakat med bilde av Collin. Her har ID-hundene markert at han har vært, men han kan ha vandret langt på kort tid, og hun håper alle som bor på Jæren kan holde utkikk.

ØNSKER TIPS: Ved inngangen til Vigreskogen henger det en savnetplakat med bilde av Collin. Her har ID-hundene markert at han har vært, men han kan ha vandret langt på kort tid, og hun håper alle som bor på Jæren kan holde utkikk. Foto:


Ikke sikkert man får tak i hunden

– Når hunder har vært på rømmen en stund slik som Collin, er det vanlig at de går inn i et "villhund-modus". Det betyr ikke at de blir aggressive, men de er nok mer reserverte og skeptiske, og det er ikke engang sikkert at de vil komme bort til eieren sin, forklarer Larsen.

Det er derfor ikke sikkert at Collin vil komme bort til mennesker om han blir funnet. Hun påpeker at det er viktigst å observere hundens bevegelser og melde om hvilken retning den går i.

– Collin er veldig glad i å sitte på i matfar sin bil, så hvis han blir funnet, er det nok enklest å få ham hjem ved at matfar kommer med bilen sin. Bilen er en trygg plass for hunden, sier hun.

Larsen leter ikke alene. Sammen med flere andre hjelpegrupper, blant annet "Med hjerte for hunder på rømmen" og "Rømlingen" skal de arrangere et fellessøk neste uke, dersom han ikke er funnet innen den tid.

Bare fire ID-hunder i distriktet

Nitrogruppa er en frivillig organisasjon som hjelper forlatte hundeeiere med leteaksjoner for å finne sine kjære firbeinte. Flere medlemmer av gruppa har gått på sporsøkingskurs med sine egne hunder, og de fleste sertifiserte ID-hunder finnes på østlandet.

– Det er kun Pepsi, Fiffi og to andre hunder som er sertifiserte her i Stavanger- og Sandnes-regionen, forteller Larsen.

ID-HUNDER: Pepsi (t.v.) og Fiffi (t.h.) er to av fire ID-hunder i distriktet. De er dvergpinschere på 7 og 4 år, og ble sertifisert i fjor sommer.

ID-HUNDER: Pepsi (t.v.) og Fiffi (t.h.) er to av fire ID-hunder i distriktet. De er dvergpinschere på 7 og 4 år, og ble sertifisert i fjor sommer. Foto:

Larsen ble selv engasjert i leteaksjoner etter at hun i 2018 ble med på leting etter en savnet hund på Hinna. Hun oppdaget leteaksjonen gjennom en savnet-gruppe for dyr på Facebook.

– På den aksjonen var det to ID-hunder som hadde reist fra Østlandet for å hjelpe med å finne hunden. Jeg ble helt imponert over dem, og fikk en god tone med eierne som også var instruktører på sporsøkingskurs, sier hun.

Senere fikk hun tilbud om å komme på kurs med sine dvergpinschere.

– Er det en spesiell rase som er særlig egnet for sporsøking?

Det passer egentlig for alle raser. Mange tenker at dvergpinschere er sofahunder som bare liker å ligge i varmen og kose seg. De er jo det også, men de kan brukes til så mye mer, og de har godt av mer aktivitet, sier Larsen.

Larsen demonstrerer hvordan hundene søker, ved å låne undertegnedes hanske og lar hundene lukte på den. Det går ikke mange sekunder før Pepsi og Fiffi har funnet journalisten med én hanske som prøver å gjemme seg bak en busk. Ordtaket "hoppende glad" får en helt ny betydning.

– Alle hunder har neser, og de har behov for å bruke dem. Når de har på selene sine vet de at de er på jobb, og da maser de ikke om å dra hjem. Jeg ser at de liker jobben veldig godt, sier hun.

Artikkeltags