Siste om korona fra SUS: Ny hurtigtest gir svar på én time og sykehuset vil uten problember tåle nye smittetopper i sommer

ORIENTERTE: Administrerende direktør ved SUS, Helle K. Schøyen, orienterte om koronasituasjonen ved sykehuset onsdag.

ORIENTERTE: Administrerende direktør ved SUS, Helle K. Schøyen, orienterte om koronasituasjonen ved sykehuset onsdag. Foto:

Administrerende direktør ved SUS, Helle K. Schøyen, orienterte om situasjonen på den ukentlige pressebrifen.

DEL

Dte er ingen innlagte pasienter med påvist covid 19-smitte og heller ingen registrerte smittetilfeller siden 18. april.

Schøyen sa at det er god kapasitet på sykehuset til å teste alle som har korona-symptomer. Det er ingen begrensninger på testing.

- Vi har jobbet med å etablere en hurtigtestløsning, og med en times ventetid på resultatet, kan vi da bygge ned noen av strukturene på mottakssiden. Det er vesentlig for å øke den elektive aktivititeten, sa Schøyen.

Elektiv aktivitet er planlagte behandlinger, som nå har stått på vent i åtte uker, på grunn av koronautbruddet.

- En opptrapping av denne aktiviteten har vært planlagt over tid, og man skal nå gjennomgå alle lister i alle fag og sikre god kontroll. Det er viktig for den totale porteføljen for å se at vi prioriterer riktig på tvers av fagene, som alle har lange ventelister nå.

Til tross for at situasjonen per i dag er veldig stabil og det kun har blitt påvist ett enkelt smittetilfelle siden 18. april, vil sykehuset opprettholde beredskapen for å håndtere eventuelle nye smittetopper som kan komme i løpet av sommeren.

- Er målet å komme i full normal drift samtidig som dere opprettholder en viss beredskap?

- Målet er å gå tilbake slik vi over hodet kan i forhold til normal drift, men når vi må oppettholde strukturene i mottakssituasjon, er antall ansatte en begrensende faktor. Å drifte to løp er personellintensiv. Hvis vi kan gjøre noe med strukturene, vil det frigjøre personell som vi trenger inn i den elektive aktiviteten.

Et annet spørsmål Schøyen måtte svare på under presseprifen onsdag formiddag, var om bemanningen ved sykehuset i sommer.

- Får sykehusene nok vikarer til å sende sykepleiere og andre ansatte på feries om normalt?

- Det er vesentlig at helsepersonell får ferie, og vi planlegger å avvikle sommerferie som vi gjør hvert eneste år. En tilpasning blir det likevel. De avdelingene som er sårbare og har såkalt nøkkelpersonell, må vi sikre. Det blir ferie, men denne sommeren må nok noen ansatte beregne kortere ferie enn de vanligvis pleier å ta.

- Har dere en bemanningsplan om det blir mer smitte?

- I disse ukene som har gått har vi etablert planer for hvordan vi skal tåle å drive dette sykehuset for ta imot et høyere antall pasienter enn vi har gjort hittil Om det skjer isommer, ligger det unntaksregel at man kan tilbakekalle personell som er på ferie, som en siste type løsning. Vi planlegger for en drift som skal tåle til og med at det øker med antall smittede.

Artikkeltags