Gå til sidens hovedinnhold

Skinnene får seg en god natts slip

Artikkelen er over 1 år gammel

Det kan bli søvnløse netter for dem som bor langs Jærbanen, men skinnene skal få seg en skikkelig skjønnhets-slip.

Det støyende og gnistsprutende nattarbeidet startet i Egersund torsdag, og litt etter litt har slipetoget jobbet seg nordover. Fra onsdag 30. oktober til fredag 1. november blir det sliping av skinnene mellom Vigrestad og Nærbø. Så går ferden videre mot Sandnes, med planlagt avslutning onsdag 6. november.

- Slipetoget støyer en del, og vi er lei for ulempene for dere som er naboer til jernbanen, skriver Bane Nor i en pressemelding.

Arbeidet blir gjort om natta - fra midnatt til klokka fem på ukedagene, og til rundt klokka ni i helgene. Årsaken til at natta er valgt, er at togtrafikken skal rammes i så liten grad som mulig. Vy setter opp buss for tog på de natt-avgangene som ikke kan gå på grunn av arbeidet. Det betyr blant annet buss for tog på Jærbanen natt til lørdag og natt til søndag.

- For å unngå gnister på parkerte biler og andre objekt i nærheten av sporet, vil vi enten stenge av parkeringsplasser eller beskytte bilene, skriver Bane Nor i pressemeldingen.

Togene som ruller over skinnene dag etter dag og år etter år, sliter ned stålet i jernbanesporet. Det spesialbygde slipetoget gir skinnene tilbake den korrekte profilen, og dermed blir det mindre slitasje på både toghjul og skinner. I tillegg blir turen mer behagelig for togpassasjerene på nyslipte skinner.

Det 110 meter lange spesialtoget kjører frem og tilbake på strekningen, og holder en fart på mellom fire og ti km/t. Det er eid av firmaet Speno International, som er leid inn av Bane Nor for å gjøre jobben på Jærbanen denne høsten.