Tirsdag fikk russegruppa Amsterdam 2020 beskjed fra ledelsen på Bryne Videregående skole (VGS) om at russeklærne med deres logo er uheldige. I logoen, som henviser til Amsterdam, er det avbildet to hasj-planter, som skolen nå reagerer på.

– Det er kjipt at vi blir utpekt av skolen når det er mange russegrupper med logoer som dette, sier sjef for russebussen, Noah Ueland.

Han forklarer at de har bestilt logoen hos en designer for 10.000 kroner, og at poenget var å få fram stemningen av Amsterdam. At det er to hasj-planter avbildet, har de ikke ønsket seg spesifikt, og de har heller ikke et mål om å fremme ulovlige rusmidler eller delta i den politiske debatten om legalisering av rusmiddelet.

– Det er brukt som en liten detalj i logoen, antakelig fordi Amsterdam er kjent for cannabis. Dette er en trist sak som vi reagerte kraftig på, da det er på skolen det er stas å gå med genserene, sier Ueland.

Gruppa synes det er uheldig at de får beskjed først etter at de har fått trykket opp mange klær med logoen. Genserne til 25.000 kroner har de riktignok fått sponset av en leverandør av russeklær, men de hadde planlagt flere bestillinger med logoen.

Rektor: – Ikke forbud

– Vi har ikke forbudt dem å gå i genserne, men sagt at vi ikke ønsker dette. Vi snakket med dem om signaleffekt og at vi synes det er uheldig og ekskluderende, sier rektor Ingunn Folgerø.

– Så dere har veiledet dem til å ikke gå i genserne?

– Vi sa at vi ikke synes det er ønskelig å gå med klær som promoterer ulovlige narkotiske midler. Jeg synes som skole at vi skal tørre og har en plikt til å veilede når vi synes elevene uttrykker seg på en uheldig måte, sier rektor.

Hun viser til at det kan være dumt for elever å bli avbildet med disse klærne, som kan følge dem i sosiale medier i senere tid.

Det var ifølge rektor reaksjoner fra medelever og lærere som gjorde at de ville prate med elevene om logoen.

Politisk lov

– Mener dere at de skal bestille seg nye klær med en annen logo?

– Vi vil ikke ta stilling til hvilke klær de skal gå med på skolen, men de har nok andre gensere også. Vi setter ikke pris på at de går i klær som blir en slags reklame for dopbruk, sier Folgerø.

På spørsmålet om de har snakket med andre elever om bruk av klær med hasjplanter på, svarer rektor at de ikke har fått informasjon at det finnes på skolen. De har derimot veiledet andre om bruk av kontroversielle klær.

I forbindelse med valget i høst, sendte Fylkesrådmannen et brev til alle videregående skoler i Rogaland for å stoppe «agitasjon for legalisering av cannabis og narkotika generelt» etter at det ble kjent at Unge Venstre kjørte valgkampanjer om dette. Senere ble brevet tilbakekalt, da kunnskapsministeren tillatte den type politiske synspunkter.

– Det er politisk lov ja, men vi har sagt at vi ikke ønsker det på skolen, og veiledet dem om at det er et uheldig uttrykk, sier rektor på Bryne VGS.

– Oppfattet som forbud

– Vi ble sjokkerte over å bli tatt ut for en slik prat, og visste ikke hva vi skulle forsvare oss med, sier sjefen for russebussen.

Han var selv i møtet med avdelingslederen som tok opp logoen, noe Ueland oppfattet som et forbud mot å gå i genserne på skolen.

– På slutten av møtet sa de at vi kunne teipe over hasjplantene. Dette var ikke noe vi oppfattet som veiledning, svarer Ueland til rektors uttalelse.

Nå er gruppa i tenkeboksen på om de skal bestille nye klær med en annen logo.

Russestyret på skolen har blitt informert om saken, og uttaler følgende;

– Vi synes det er urettferdig at de ikke får gå med genserne når det er andre på skolen som går i T-skjorter med store hasj-planter på, sier russepresient Regine Sør-Reime Sele.

Hun sier at genserene bare skal være for gøy, og at Amsterdam er kjent for blant andre hasj.

– Vi reagerer på at lærerne lager unødvendig problem – vi har ikke lagt merke til dette i logoen før det ble tatt opp nå, sier russestyret.