Dette kommer frem i en felles pressemelding for Time, Klepp, Hå og Gjesdal.

Kommuneoverlege Roman Benz i Klepp forteller at med den nye nasjonale korona-strategien fra myndighetene må man rekne med mer smitte på Jæren fremover. Budskapet fra regjeringen er at vi skal tåle en smitteøkning og samtidig holde samfunnet åpent. Noe av det viktigste fremover blir dermed at folk lar seg vaksineres.

- Vaksinene beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, og høy vaksinegrad er helt avgjørende for at vi kan åpne opp samfunnet mer, forteller kommuneoverlege i Gjesdal, Hans Petter Torvik.

Gerd Signy Omland, kommuneoverlege i Hå utdyper:

- Omikron gir stort sett milde symptomer hos barn og hos vaksinerte. Det er ikke mulig eller ønskelig å stoppe en bølge med omikronsmitte nå. Det vi kan gjøre er å bremse, for å unngå at for mange blir syke samtidig, slik at belastningen på samfunnet ikke blir for stor, sier hun.

De nye tiltakene er nasjonale, men kommunene skal selv bruke den såkalte trafikklysmodellen for å avgjøre tiltaksnivået i skole og barnehage.

Kommuneoverlegene har vurdert det slik at det foreløpig er gult nivå i barnehager og skoler i Klepp, Time, Hå og Gjesdal, men det blir gjort en ny vurdering neste uke.

Ut fra gjeldende smittevernregler åpner nå svømmehallene på Jæren for offentlig bading igjen. Kommunene følger situasjonen tett, og har jevnlig felles beredskapsmøte. Regjeringen vil komme med en ny vurdering i starten av februar.

Generelle smittevernråd:

  • Praktiser god hand- og hostehygiene
  • Vaksiner deg
  • Hald deg heime ved sjukdom
  • Test deg for covid-19 ved nyoppståtte luftvegssymptom