Etter to år med pandemisommer, kan vi endelig se tilbake på en sommer hvor vi har kunnet reist utenlands, eller vært på norgesferie uten restriksjoner. Dette er noe de tre største kjøpesentrene på Jæren har merket

– På Jærhagen har vi som andre senter merket at folk i år er ute og reiser mot fjoråret hvor vi var hjemme, forteller senterleder på Jærhagen, Siri Øksnevad Olsen.

Det samme har Amfi Nærbø lagt merke til i følge senterleder Gunn Berit Frøyland.

– På Amfi Nærbø har sommeren så langt vært noe roligere enn ventet. Vi ser at markedet er i endring etter to år med pandemi. Amfi Nærbø har gjennom pandemien hatt omsetningsrekord da senteret var en trygg plass for kunden å handle, forteller Frøyland.

Eli Ulveseter som er senterleder på M44 forteller at noen av bransjene har lavere omsetning i år enn i fjor.

– Grunnen til dette er fordi de bransjene hadde stor vekst under pandemien. Dette gjelder nok for hele Norge, og ikke bare M44, forklarer Ulveseter.

Trofaste kunder

Selv om flere har reist på utenlandsferie i år, og enkelte butikker har sett en nedgang sammenlignet med pandemiårene, gir ingen av senterlederne uttrykk for å være misfornøyde med hvordan det har gått.

Frøyland forteller at hvis hun ser på tallene for årets sommer opp mot sommeren i 2019, som var sist vi hadde «normal» sommer, har Amfi Nærbø hatt en fin økning på omsetningen.

– Tendensene nå er at kundene blant annet reiser mer og beveger seg lengre, noe som gjør at besøkstallene har gått noe ned sammenlignet med fjoråret. På tross av dette har snitthandelen pr kunde økt, forklarer hun.

Ulveseter forteller at selv om noen butikker har hatt nedgang, har de aller fleste butikkene på M44 hatt fin vekst.

– Mai og juni var bra, men i juli hadde vi noe mindre besøk og handel enn i 2021, dette var forventet da det i fjor var svært mange tilreisende på norgesferie, sier hun og legger til:

– Men vi har hatt godt besøk av turister fra utlandet som har vært på ferie her. Alt i alt har vi hatt en fin sommer hos oss.

Norske turister

Øksnevad Olsen forteller at hos Jærhagen har det vært flest norske turister innom senteret, men at været har vært avgjørende på hvor mange som er innom.

– Sommerværet har ikke vært helt på topp i år, og de dagene da varmen var her, så ser vi med en gang at folk trekker ut, mens de dagene som har vært litt kaldere har vi sett en positiv endring i besøket på senteret.

Hun legger til at de har lagt merke til en fin økning hos bransjene servering, klær og sko, spesialbutikker, og service og tjenester.

– Vi har flere butikker som har en veldig fin utvikling, forteller hun.

Frøyland forteller at ut fra tilbakemeldinger hos butikkene er det flest lokale folk som er innom for å handle hos dem.

– Dette viser at vi har lojale kunder.

Første sommer som senterleder

Frøyland som er ny senterleder på Amfi Nærbø forteller at det har vært en spennende og lærerik jobb.

– Det beste hittil har vært å treffe alle de kjekke menneskene som jobber og handler på senteret. Det er veldig kjekt å jobbe lokalt, og jeg ser frem til en spennende høst, forteller hun.

Hun forklarer at hun ønsker å jobbe med langsiktige mål for senteret, samtidig som hun ser fram til å samarbeide videre med butikkene og følge opp arbeidet som gjøres hos hver enkelt butikk.

– Butikkene gjør et godt arbeid, så jeg ser fram til å jobbe med dem. I tillegg er det kjekt å få muligheten til å følge spennende prosjekt, som for eksempel utbygging av inngangsparti, legger hun til.