Leder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, var på mandag på rundtur i Rogaland. Midt på dagen gikk turen til Salte og besøk til leder i Orre Bondelag Geir Jone Pollestad, der de fikk diskutert blant annet jordbruksoppgjøret som starter i april og varer til 16. mai.Det var Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad fra Nærbø, som tok med Slagsvold Vedum på besøk til sin navnebror Geir Jone Pollestad. De to er forøvrig verken i familie eller slekt.

Vil løfte landbruk og næringsliv

- Vi har en god oppslutning på Jæren også, men vi har ikke sett det samme løftet som i andre deler av landet. Vi vil sette fokus på og løfte landbruk og næringslivet på Jæren. Det er også grunnen til at vi er her i dag, sier Geir Pollestad.

- Det er viktig at vi viser oss fram. Hvis jeg som partileder med mottoet "nær folk" kun sitter i Oslo og mener ting, er ikke det bra. Lev som du lærer, sier Slagsvold Vedum.

Nå er det fokus på de små og mellomstore gårdene, men SP mener at det er viktig også å støtte de store, som gjør enda større investeringer. Det er Geir Jone Pollestad, som har en stor gård, enig i.

- Fordel at politikken er kjedelig

Det norske tollvernet er noe av det viktigste for norske bønder. Det bidrar til å sikre norsk produksjon av matvarer som kjøtt, melk og grønnsaker. Slagsvold Vedum mener at Norge som land er avhengig av å kunne produsere sin egen mat og at vi er sårbare uten egen matproduksjon. Der er Jæren ett av de viktigste områdene i landet.

 

- Tollvernet er det viktigste vi har. Uten det hadde nesten all produksjon her på Jæren forsvunnet, sier bonde Geir Jone Pollestad som aldri har hatt besøk fra Stortinget på gården sin tidligere.

- Når familier som Geir Jones gjør en så stor investering, må det være forutsigbarhet i politikken. Budsjettet kan endres på hvert år, men tollvernet er der for å gi den sikkerheten. Sånn sett er det en fordel at politikken er kjedelig, og at vi holder oss unna diskusjoner, fordi det betyr at ting er forutsigbare, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Håper å slippe en ny runde med sammenslåing

Kommunesammenslåingen på Jæren var noe SP var sterkt mot da temaet var oppe til diskusjon for omtrent tre år siden. Nå håper de å unngå en ny runde med debatt om sammenslåingen, og vil heller fokusere på andre ting som skoletilbud, sykehus og at ikke alt skal bli sentralisert.

- Time, Klepp og Hå er noen av de mest effektive kommunene i Norge, så jeg skjønner ikke helt poenget med å slå dem sammen til en stor kommune. Det er ikke alltid ting blir bedre ved å gjøre det større, sier Slagsvold Vedum.

- At vi ikke lenger kan gå til Bryne for å få nytt pass, er ganske dumt. Derfor vil vi ha en slutt på at alle offentlige institusjoner flyttes inn til byene, legger Geir Pollestad til.