(Nettavisen)

Erling Braut Haaland (22) er godt vant med raske scoringer i nye klubber. Han ordnet mål i de første tellende kampene for både Molde, Red Bull Salzburg og Borussia Dortmund.

Men i Manchester City fikk ikke landslagsstjernen den samme drømmestarten, selv om det ikke manglet på sjanser. Premier League-mesternes norske storkjøp svidde av flere gode muligheter i Community Shield-nederlaget mot Liverpool.

Spesielt missen på åpent mål helt i sluttsekundene fikk mange til å sperre opp øynene. Kampen var etter alle solemerker allerede tapt på det tidspunktet. Haalands skudd i tverrliggeren fra fire meter kom i det sjuende overtidsminuttet, da Liverpool ledet 3–1.

Les også: (+) Disse «ukjente» Fantasy-juvelene kan være gull verdt: – Vil gi deg et overtak

Kanskje kunne 22-åringen hatt godt av en opptur med et seint mål. Kampen ellers svarte ikke til forventningene verken for ham selv eller Manchester City. Viaplay-kommentator Kasper Wikestad har likevel liten tro på at opplevelsen fra helga kommer til å prege den ferske City-spissen lenge.

– Jeg tror ikke det får så mye å si for fortsettelsen. Han kommer til å få nok av muligheter i Premier League også. Sånn sett tror jeg dette ga stort sett gode svar. I tillegg til at han ikke scora mål, så kan han fortsatt være i en angrepsposisjon i enda større grad, sier Wikestad til Nettavisen.

Haaland har ordnet mål i sine første kamper for sine tre foregående klubblag. Motstanden har naturligvis ikke vært ikke vært av Liverpools kaliber der.

Wikestad påpeker at spissfenomenet scoret i debutkamper både mot henholdsvis Volda med Molde, LASK Linz med Salzburg og Augsburg med Dortmund. Mot Augsburg scoret han dessuten tre ganger en januardag i 2020, bare på et innhopp i andre omgang.

– Det har jo vært en ganske jevn stigning på de han har møtt i debutene sine, humrer kommentatoren, før han tilføyer:

– Han kunne jo hatt hat trick mot Liverpool også, med litt mer flyt. Det får man jo si er veldig bra, at han kommer til et nytt lag og komme til så mange klare sjanser. Det er litt spesielt det også. Men man så jo også at han må finne litt ut av lagkompiser, og de må finne litt ut av han. Det er jo ganske naturlig. Sånn sett så må man jo si at det var en god start.

Les også: Går knallhardt ut mot Haaland-reaksjoner: – Klovner

Mer i vente

Også Viaplay-kollega og tidligere Premier League-spiller Jan Åge Fjørtoft tar den manglende Haaland-uttellingen i storoppgjøret mot Liverpool med knusende ro.

– Jeg leste i noen engelske medier at han hadde en svak kamp, og at Liverpool hadde han i lomma. OK, men han kunne likevel ha scoret hat trick. Da må jo folk begynne å bli redde for hvor mange mål han kan score når han har en meget god kamp, sier Fjørtoft i Nettavisen.

Den tidligere spissen med 20 landslagsmål for Norge understreker at Haaland må få sjansen til å starte opp i Manchester City. I alle fall før man går inn i dypere analyser av hva som ikke fungerer for storkjøpet allerede etter debutkampen.

– Vi vet han er en av verdens desidert beste spisser som kommer til et av verdens desidert beste lag. Han kommer til å få så mange sjanser. Han kommer til å få utspilt sine kvaliteter så mye. Her passer alt sammen, poengterer Fjørtoft.

The Guardian var blant avisene som var mest kritisk til nordmannens City-debut. Avisa påpekte blant annet at Haaland bare slo sju pasninger som fant medspillere i løpet av hele kampen. Videre antok de at det har skjedd en enkeltspiller i City før under manager Pep Guardiolas ledelse.

Fjørtoft er helt klar på at han ikke akter å gjøre vurderinger av den typen nå.

– Jeg orker ikke å begynne å vurdere ham etter noen få minutter i engelsk fotball. Han har skrevet en langtidskontrakt. Han skal spille der borte lenge og utvikle seg videre, sier Fjørtoft, før han gjentar at City og Haaland passer hverandre godt.

Les også: Mandagens Premier League-rykter

En stort tøffere motstander enn Haaland fikk som første oppgave, Liverpool i sesongpremieren, er vanskelig å oppdrive. Til sammenligning scoret for eksempel ikke jærbuen den første gangen han spilte for Borussia Dortmund mot Bayern München heller.

Det ble derimot fire fulltreffere på de neste tre kampene mot den tyske topprivalen, selv om samtlige av dem endte med tap for Haalands og Dortmund. Kasper Wikestad mener antallet målsjanser City-storkjøpet kom til, tross få ballberøringer, gir en pekepinn hva man kan ha i vente.

– Det å være så lite involvert, og fortsatt komme til såpass med sjanser: Det sier jo også litt om han, og hvor bra det kan bli når det fungerer ordentlig, poengterer Viaplay-kommentatoren.

En del av hverdagen

Selv om en del kritikere lar Haaland få høre det, og tilhengere av andre lag morer seg på hans og Citys bekostning, tror TV-profilen det må langt mer til for å vippe 22-åringen av pinnen.

– Det er sånn det er, og det tror jeg han lever helt greit med. Det var jo en kjempemiss, det så jo alle. Sånt må det være lov til å ha det litt moro med, enten du holder med Liverpool, Manchester City eller noen andre. Det er en del av det å være fotballspiller, bemerker Wikestad.

Han mener det først og fremst bør bli bedre timing i det Haaland foretar seg før man får se at det løsner for nordmannen i City-drakt. Det er kommentatoren for øvrig sikker på den nye spydspissen og lagkameratene får orden på.

– Han spiller jo med verdensklassespillere, og han er jo rangert som en verdensklassespiller selv. Det kommer, tror Wikestad.

Etter Haalands debutkamp var City-manager Pep Guardiola klar på at jærbuens forspilte sjanser ikke bekymret ham

– Han var der helt tida. Han kjempet mye og gjorde bevegelsene. Det er bra for ham å se hvordan det virkelig er i et nytt land og en ny liga, men han var der han skulle. Han scoret ikke. Han har utrolige kvaliteter, og kommer til å gjøre det, oppsummerte Guardiola.