Tobias Skretting er død

Tobias Skretting ble 83 år gammel. Her fra et bokslipp tilbake i 2016 der forfatteren skrev hilsninger og signaturer i de første eksemplarene.

Tobias Skretting ble 83 år gammel. Her fra et bokslipp tilbake i 2016 der forfatteren skrev hilsninger og signaturer i de første eksemplarene. Foto:

Den lokale dikteren, forfatteren og låtskriveren gikk bort torsdag. Han ble 83 år gammel.

DEL

Få personer har betydd mer for kulturlivet på Jæren enn Tobias Skretting. Han arbeidet ved kulturkontoret i Hå i 15 år, og har engasjert seg stort for kulturen både i sin rolle i politikken og som dikter. Han fikk i 2003 fikk fylkeskommunens kulturpris.

Skretting var i hele fire perioder medlem av kommunestyret i Hå og var i to år ordfører.

Han var også med i det første kulturstyret i Hå kommune der han var med på å legge noen av de første kulturplanene i landet.

Som skribent hadde han i en årrekke mer eller mindre fast spalteplass i både Jærbladet og Stavanger Aftenblad. Han har i tillegg skrevet en rekke tekster. Kåserier, foredrag, revytekster, og han var en aktiv deltaker i forbindelse med restaureringen av Hå gamle Prestegård.

– En fantastisk mann å bli kjent med.

Bjørn Moi som står bak Jæren Forlag som ga ut flere av Skretting sine verk, forteller at det er en fantastisk mann som nå har gått bort.

– Tobias var en fantastisk mann å bli kjent med. han var kunnskapsrik og kunne ekstremt mye. Han var en utrolig hyggelig type. Det var ikke en du ble stående i døra å snakke med, du måtte alltid komme inn for en drøs. Jeg er veldig glad for at jeg fikk bli kjent med han, forteller Moi.

Moi sier videre at bøkene hans kommer til å leve lenge.

– Han representerte og vil fortsatt representere en viktig del av kulturlivet på Jæren. Som person vil jeg sammenligne han med Odd Børretzen. Han var fantastisk med språk, dialekt og historiefortellinger, og det er godt det meste er skrevet ned og blir ivaretatt, avslutter han.

Ut fra smittesituasjonen i kommunen vil gravferden bli gjennomført med kun de nærmeste til stede.

Artikkeltags