– Han har alltid vært en stille mann, men i det stille har han fått gjort så mye.

Slik beskriver svigerdatter Brita Vestly dagens jubilant.

På Frelsesarmeen på Bryne står smørbrød og kaker klare. Lokalet er pyntet til fest. Tolleiv har vært en engasjert soldat i Frelsesarmeen i mange år. Det var derfor ingen tvil om at feiringen skulle legges hit.

– Det er helt utrolig. At jeg har blitt 100 år tror jeg har mye med at jeg alltid har vært i aktivitet å gjøre, sier han om det runde tallet.

Den eldste soldaten

Tolleiv ble født på gården Vestly utenfor Bryne hvor han er eldst av tre brødre. I løpet av hundre år har han gjort mye. Han har alltid vært en driftig kar og lærte tidlig å ta i et tak på gården. Dette har fulgt ham hele livet.

Formen har det nemlig aldri vært noe å ta på. Han har tatt seg av hagearbeidet både for barna og venner som gjerne har vært mye yngre enn han. Han bodde alene frem til 2019 hvor den eneste hjelpen han hadde var vaskehjelp hver tredje uke. Ukehandelen og alt det andre som kom med gjorde han selv.

– Hadde kroppen vært like klart som hodet mitt, ja da hadde jeg vært i arbeid enda, sier han.

Han har også viet hele sin pensjonisttilværelse og fritid til søndagsskole og praktisk arbeid. Da han var hele 90 år begynte han og kona å sortere klær for Frelsesarmeen, en organisasjon som hele livet har stått ham nært helt fra han ble innvidd som soldat der i 1952. Krigsropet solgte han hvert år frem til høsten 2019.

– Ingen har solgt så mange krigsrop som Tolleiv, sier Wenche Paulsen. Hun har vætr frivillig sammen med Tolleiv i Frelsesarmeen i mange år.

Gode minner

Eldstedatter Astrid Vestly Andersen forteller om en barndom fullt av minner. Noe av det hun minnes best, er alle turene i lastebilen til faren.

– Vi bodde et stykke utenfor sentrum, og uansett hvor jeg skulle kjørte far meg i lastebilen sin. Noen ganger da det ikke var plass til alle, fikk vi sitte bak på lasteplanet.

Også ordfører Andreas Vollsund tok turen for å feire jubilanten. Med seg hadde han blomster og en vase fra Time kommune.

– Jeg tror svært få i dette landet har bidratt mer til frivilligheten enn deg. Jeg håper du har det godt på Bryneheimen, hvis ikke er det bare til å ringe meg, sier Vollsund med et smil.

Enkemann i 2019

Tolleiv traff sin store kjærlighet Gunda Fjelde i 1960. Hun jobbet på Bryneheimen hvor han ofte besøkte onkelen sin. Det ble de to, og året etterpå giftet de seg. Sammen fikk de fire barn, og bodde på Vestly helt frem til 2019.

For på morsdag det året, sto Gunda og lagte pannekaker på kjøkkenet. Dette var hun kjent for, ingen pannekaker var som hennes. Uten forvarsel datt hun i bakken, og det viste seg at hun hadde fått slag. Gunda overlevde ikke slaget, og Tolleiv ble enkemann.

– Han taklet det veldig godt både våren og sommeren det året. Så kom høsten og da merket vi en endring, for da kom det nok en del vonde tanker. Han fikk influensa i julen, og det var først da helsen begynte å skrante. Han havnet på Bryneheimen, stedet han traff Gunda i april 2020. Da var han hele 99 år, forteller svigerdatter.

Selv om han ikke bor alene lenger, er han glad i friheten. Han liker å komme seg ut, og tar ukentlig turer med sin elektriske scooter. Det er noe av det beste han vet.