Unik UB fra Bryne VGS gikk helt til topps i konkurransen for Beste yrkesfaglige bedrift under fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter den 16. mars. Nå blir den en av fem bedrifter som representerer Rogaland under NM 2. og 3. mai.

– Vi har jobbet hardt, og det kjennes helt fantastisk å vinne, sier Anita Lerbrekk til Jærbladet.

Elevene i Unik UB går på vg2 Helse- og oppvekstfag. De har laget en barnebok som fokuserer på ti ulike diagnoser for å forebygge mobbing fra tidlig alder.

Boka er laget for barn i alderen to til åtte år, og den skal skape forståelse om de ulike diagnosene. Unik UB har snakket med barn og ungdom som selv har en diagnose og fått informasjon om deres opplevelser.

Juryen lot seg begeistre av Unik UB og deres engasjement for et viktig tema.

– De kommuniserer engasjert og forståelig. Unik fremstår troverdig og har fokusert på et viktig tema for barn og ungdom. Gruppen fremstår som helhetlig og tillitvekkende med høy forståelse og engasjement for temaet, heter det i juryens begrunnelse.

13 priser til Tryggheim

Daglig leder Anita Lerbrekk synes det er helt fantastisk å gå til topps i fylkeskonkurransen.

– Vi har skapt et produkt som vi vil ha fram i Norge, og vi vil bruke sosiale medier for å promotere boka vår. Håpet var at vi skulle vinne, men vi var langt fra sikre. Vi ble veldig glade da resultatet ble kjent, forteller Lerbrekk.

Flere ungdomsbedrifter fra Tryggheim VGS utmerket seg under Fylkesmesterskapet. Hele 13 priser ble hentet hjem til skolen på Nærbø.

El Gründer UB, som består av elever fra vg2 Elektro og datateknologi har utviklet sensorpakker som gjør det lettere å overvåke strømgjerder. Elevene skal representere Tryggheim i norgesmesterskapet.

Problemer med strømgjerder uten rett spenning og dermed dyr på rømmen er tidkrevende for mange bønder. Bedriftens løsning gir bøndene varsler om problemer i god tid slik at en kan finne feilen og reparere umiddelbart.

Bedriften har utviklet produktet selv, og har brukt gruppens samlede kompetanse fra el-energi, datateknologi og elektronikk. I tillegg har det vært til god hjelp av to av gründerne har vært avløsere på gårder, og dermed kjent bøndenes problem på nært hold.

– El Gründer har både nasjonalt og internasjonalt potensial, og det finnes mange spennende samarbeidsformer med leverandører og mulige distributører, heter det i juryens begrunnelse.

Digitale intervjuer

Vanligvis inviteres jury og publikum til fylkesmesterskapet for å besøke utstillingen hvor ungdomsbedriftene har egne stands der man kan se og kjøpe produkter. Tradisjonelt avgjøres konkurransene ved at juryen besøker standene og gjennomfører intervjuer på selve dagen.

Men også i år skapte pandemien utfordringer for gjennomføringen av fylkesmesterskapet. Derfor ble det gjennomført til sammen 250 digitale intervjuer i ukene før premieutdelingen hvor ungdomsbedriftene presenterte seg for til sammen 55 jurymedlemmer fra lokalt arbeids- og næringsliv. 16. mars ble vinnere i 13 ulike konkurransekategorier avslørt i et premieshow ved Stavanger konserthus.

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon og er avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene ute i skolen. Det har i år vært gjennomført 250 digitale intervjuer mellom ungdomsbedrifter og hele 55 jurymedlemmer. Blant disse var Marianne Bakke, Konserndirektør SMB & Landbruk hos SpareBank 1 SR-Bank

– Å være jurymedlem for Ungdomsbedrifter har vært utrolig spennende. Det er et vidt spekter av forretningsideer og modeller, og et enormt engasjement blant deltakerne. Dagen ble en herlig miks av kreativitet, skapergleder og entreprenørskap i praksis. Dette lover godt for fremtiden, sier Marianne Bakke, konserndirektør i SpareBank 1 SR-Bank

– Framtidstroen er styrket

Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland, sier at en ikke kan lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det.

– En må praktisere det. Ungdommene lærer fag gjennom å drive bedrift på skolen. De får praktisk og realistiske erfaringer som de tar med seg videre. De får forretningsforståelse, de jobber med bærekraftsmålene og de tar ansvar og initiativ for å skape verdier for seg selv og andre. Framtidstroen er utvilsomt styrket når jeg ser engasjementet ungdommene utviser, sier hun.

Unik UB og El-Gründer UB får tre andre ungdomsbedrifter med seg til NM i mai: Tønnå UB fra Lundeneset vgs., Godt i Glass UB fra Karmsund vgs. samt Re-Cycle UB fra Hetland vgs.