Gå til sidens hovedinnhold

Usikker på hva du skal søke til videregående? Disse seks ungdommene kan hjelpe deg!

Usikker på hva du skal søke til videregående? Her forteller seks ungdommer deg om sine studieretninger.

Artikkelen er over 1 år gammel

Søknadsfristen for videregående skole nærmer seg. Her kan du få et innblikk i hva du kan søke deg til.

Jærbladet har tidligere vært ute og besøkt ulike ungdommer, med forskjellige studieretninger. Felles for alle er at de har valgt praktiske studier og karrièrer.

Nå må ungdomsskoleelevene snart bestemme seg. Ordinær søknadsfrist til videregående opplæring er 1. mars.

Naturbruk med vekt på hest

Henriette Meyerhoff går sitt første år på Øksnevad videregående skole. Hun går naturbruk med vekt på hest, og stortrives der.

– Jeg var lei av ungdomsskolen. Dagene bestod av mye teori og tunge fag. Jeg ble derfor veldig glad når jeg fikk plass her, hvor jeg kan ha en mer variert skolehverdag. Nå kombinerer jeg mer eller mindre hobbyen min med skole.

Teknikk og industriell produksjon

Gøran Tundheim Lye går Teknikk og industriell produksjon (TIP), og har vært på utplassering ved Aarbakke. Han fikk tilbud om videre læreplass ved bedriften.

– Da jeg begynte på mitt første år på videregående, visste jeg verken hva jeg ville gjøre eller hva jeg skulle bli. Etter hvert ble jeg introdusert for datastyrte maskiner, og interessen for det økte. Aarbakke er en stor CNC-bedrift på Bryne, som ligger sentralt der jeg bor.

Naturbruk med vekt på landbruk

Marita Eikeland har alltid hatt en stor interesse for bondelivet. Hun går sitt første år på naturbruk med vekt på landbruk på Øksnevad videregående skole.

– Jeg er oppvokst med familie som bor på gård. Det var nok der interessen startet. Jeg likte godt variasjonen i hverdagen man får her. Ingen dager er like, og det er alltid noe nytt som skjer. Du lærer i tillegg mye som du kan få bruk for videre i livet.

Restaurant- og matfag

Bernard Lerøy har så lenge han kan huske vært glad i å lage mat. Han går i dag restaurant- og matfag på Bryne vidaregåande skule, og forteller at mulighetene er mange.

– Man behøver ikke være en dyktig kokk for å søke seg her. Her lærer vi alt. Du trenger ikke bli kokk heller. Du kan bli konditor, baker, servitør, kjøttskjærer – mulighetene er mange.

Elektrofag

Seri og Yrja Sangolt Aasland er eneggede tvillinger og er utplasserte ved to ulike bedrifter. De går vanligvis på Godalen videregående skole. Nå skal de bli elektrikere.

– Vi var egentlig ganske bestemte på at vi begge ville søke helse. Etter hvert kom det derimot en usikkerhet blant oss. Da begynte vi å tenke og gruble på om helse virkelig var det rette valget.