– Torsdag morgen ventes sørøst stiv kuling 15 m/s, økende vind utover ettermiddagen til sørøst liten storm 22 torsdag kveld, meldte Meteorologisk institutt i en værmelding for kysten fra Åna-Sira til Karmøy tidlig onsdag ettermiddag.

Da sendte de ut et såkalt gult farevarsel, som sjelden innebærer noen stor dramatikk i seg selv.

– Ikke dra ut i småbåt, er den eneste anbefalingen de gir.

Å gå ut i småbåt kan være farlig fordi bølgene kan bli høye og sikten kan bli dårlig på grunn av sjørokk.

Etter hvert oppdaterte meteorologene også med et eget varsel om vindkast. Det kan komme kast på 30-35 meter per sekund på kysten og 27-30 meter per sekund i indre strøk.

– Sikre løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen, er rådene.

Varselene gjelder fra klokka ni torsdag morgen og fram til tidlig fredag morgen.

Ved Obrestad fyr melder yr.no den kraftigste vinden fra klokka 16 til klokka 21 torsdag. Onsdag ettermiddag meldte de stiv kuling 20 m/s fra sørøst, med vindkast opp i 30 meter per sekund. Torsdag morgen er vinden ved Obrestad fyr oppgradert littegrann, til 21 m/s på det sterkeste, og med vindkast opp i 31 m/s.

Det skal også komme regn og/eller snø, så det kan bli lite trivelig å oppholde seg utendørs det aller meste av torsdagen.

Tenker du på å ta tidlig helg og komme deg til fjells?

Torsdag formiddag sender Statens vegvesen ut en pressemelding. De oppfordrer folk til å sjekke trafikkmeldinger før de skal ut og kjøre på Vest- og Sørlandet torsdag ettermiddag.

I Rogaland og indre strøk av Vestland fylke er det en kombinasjon av vind, sludd og snø som skaper vanskelige kjøreforhold. Der kan fjelloverganger og skredutsatte strekninger bli stengt på kort varsel.

– Vi har alt tilgjengelig mannskap ute for å sikre, rydde og strø. Vi ber trafikantene om å ta det med ro og vise hensyn til brøytemannskapene. De er ute og jobber for at du skal komme deg trygt fram, sier Nils Karbø, leder av trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen i en pressemelding torsdag formiddag.

Vinterføyka, med sterk vind og store snømengder, øker på fra torsdag ettermiddag og vil fortsette utover kvelden og natt til fredag.

Trafikanter bes beregne ekstra tid og være tålmodige, for veier kan bli stengt og fremkommeligheten begrenset.