Vil ikke sprette
 Klepps 
sparegris

Klepprådmann Ivar Undheim vil ikke anbefale å bruke av kommunen 100-millionfond for å hjelpe en skoleetat i økonomisk trøbbel. (Arkivfoto: Åge Bjørnevik)

Klepprådmann Ivar Undheim vil ikke anbefale å bruke av kommunen 100-millionfond for å hjelpe en skoleetat i økonomisk trøbbel. (Arkivfoto: Åge Bjørnevik) Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Klepp har 102 millioner kroner på bok. Hvorfor kan ikke noen av sparepengene brukes til å hjelpe en skoleetat i økonomisk trøbbel? lurer foreldre på.

DEL

Politikerne har bedt kommunen stramme inn på drifta. Etat for skole og barnehage må spare 2,6 millioner kroner i løpet av året. Et av de mest omdiskuterte kuttforslagene er å slå sammen skolene på Bore og Vasshus. Forslaget har møtt massiv motstand fra foreldrene ved begge skolene. Tidligere i vinter bestemte politikerne seg for å utrede andre spare-alternativ.

– Kan politikerne vurdere å bruke penger fra Klepp kommunes disposisjonsfond? undrer foreldrerepresentanter ved Vasshus skule.

Fond istedenfor kutt?

Disposisjonsfondet er en sparekonto kommunen kan bruke av dersom det kommer uventa utgifter. Pengene er spart opp litt etter litt i år kommunen har hatt overskudd. Fondet passerer snart hundre millioner kroner.

– Kan situasjonen som etat for skole og barnehage er oppi betraktes som ekstraordinær situasjon i tre år, som tilsier at en kan bruke penger fra fondet til å kjøpe seg tid? spør foreldrene i en uttalelse til kommunen.

– Ja, det kan vi, men jeg vil ikke anbefale det, svarer rådmann Ivar Undheim.Han sammenligner disposisjonsfondet med kommunens sparegris.

– Du kan velge å svi av pengene, eller ha dem som en sikkerhet. Målet med kommunens økonomi er at utgiftene ikke skal være større enn inntektene. Jeg vil ikke anbefale Klepp å leve av sparepenger.

Reserven

I fjor høst vedtok de folkevalgte i Klepp å bruke ni millioner kroner av sparefondet for å dekke økte pensjonsutgifter i 2014.

– Når er det greit å bruke sparepengene?

– I en midlertidig overgang. For eksempel måtte vi brukt dem til å dekke underskuddet i fjor, dersom det ikke kom inn ekstra skattepenger. Men målet er at de ikke skal brukes. Det er for eksempel viktig at kommunen har en reserve å betale ut lønn til ansatte, dersom det blir virkelig knipe på drifta, sier Undheim.

Artikkeltags