Ekstremværet «Knud» skal herje i store deler av Sør-Norge fredag kveld, og Meteorologisk Institutt har hevet farenivået fra oransje til rødt for flere fylker på Østlandet.

– På kysten av Jæren kan det nok komme opp i sterk storm fra sent i ettermiddag, opplyser meteorolog Kristin Seter til Jærbladet.

På Sørlandet og Østlandet er det varslet opptrapping av vinden allerede fra klokka 14, men ifølge Seter vil det trolig ta litt mer tid her i området.

– Nå er det sørlig retning på det. Men når nordvesten kommer inn sent i ettermiddag, da blir det stygt, sier hun.

Vurderte oppgradering til rødt

I løpet av fredagskvelden kan vinden komme opp mot 25 meter i sekundet på Jæren. I tillegg kan vindkastene komme over 30 meter i sekundet. Meteorologen forteller at de har vurdert å oppgradere farenivået til rødt også i Rogaland.

– Men hvis vi skulle sendt ut rødt nivå på dette, ville vi fått mange røde varsel på kort tid. Det vil vi unngå, for det kan jo gå inflasjon i faremeldinger, sier Seter.

LES OGSÅ: Jærbladet er interessert i værbileta dine

– Bør vi likevel sikre hagemøblene våre de neste timene?

– Ja, absolutt. Vi har jo faremelding på oransje nivå. Selv om det ikke er så ekstremt, er det likevel veldig alvorlig, understreker hun.

– Vi oppfordrer til å sikre alle løse gjenstander. Folk må være godt forberedt, og jeg ville ikke gått ut fra i sent ettermiddag og utover kvelden om jeg ikke var absolutt nødt til det.

Strømmen kan forsvinne

Seter oppfordrer folk til å ha stearinlys og eventuelt vedkubber tilgjengelig i tilfelle strømmen forsvinner.

– Det er ikke midtvinters, så det blir jo uansett ikke så veldig kaldt. Men man må kanskje ha i bakhodet at det kan bli noen strømbrudd lokalt. Og så kan det jo bli lokale små oversvømmelser, så folk må være litt obs.

Meteorologen presiserer at det ikke noen grunn til å få panikk.

– Men vær forberedt, er anbefalingen.

Sikrer festivalteltene

Potetfestivalen på Bryne har i alle fall tatt sine forholdsregler før stormen slår inn for fullt.

– Vi har bestilt to store lastebiler som skal stå som levegg for det store teltet på torget. Ellers er teltene som er i gata i le, forteller festivalsjef Christian Stabel.

I tillegg har flere av flere av de mindre utstillerne blitt invitert inn i hovedteltet på grunn av det varslede uværet.

– Og vi har doblet vekten på loddene på teltene våre. Så stenger vi av området i kveld. Safety first, understreker Stabel.

Skoleelever fikk tidlig fri

NSB har varslet at det kan bli forsinkelser og innstillinger utover ettermiddagen. På Bryne vidaregåande skule har derfor alle elevene fått beskjed om at det ikke blir undervisning etter 13.30.

– Vi vil sikre at alle kommer seg hjem før det blir for gale, forklarer rektor Ingunn Folgerø.

– Dette er andre gang i historien dette blir gjort. Forrige gang var for mange år siden, da et stort snøfall sørget for at alt sluttet å gå.

Skolen har mange elever som skal reise et godt stykke med tog, så ledelsen vil være sikre på at alle kommer seg trygt hjem.

– Og at det blir tidlig helg er kanskje ikke en veldig upopulær nyhet en fredag ettermiddag?

– For å si det sånn – det var noen gledeshyl, ler rektoren.

Må avlyse lokaloppgjør

Det er vanligvis mye aktivitet i lokalfotballen på fredagskveldene, men på grunn av været blir det flere avlyste kamper i kveld.

Vigrestad Idrettsklubb opplyser på Facebook at lokaloppgjøret mellom Vigrestad og Brusand i 5. divisjon er avlyst på grunn av vinden. Randaberg-Voll i 4. divisjon er utsatt til mandag kveld. Det samme gjelder Rosselands bortekamp mot Hinna.

Se Lokalfotball.no på Facebook for oppdatert fotball-informasjon.