Land lot, Sky, Plant, Building, Grass, Slope
Black, Font, Line

Foto: Rasmus Norlander

Material property, Font, Line
Natural landscape, Cloud, Sky, Rectangle, Wood, Art, Painting, Paint

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Kitty Kiellands Torvmyr på Jæren (1882) kommer til Hå gamle prestegard

Kitty Kielland stod opp for kvinners rettigheter, og hevdet seg blant samtidskunstnere med sine landskapsmalerier.


Kielland fulgte sin kunstnerdrøm og studerte kunst i Karlsruhem, München og Paris. Men på sommeren vendte hun ofte hjem til sitt favorittlandskap på Jæren.

I 1882 malte hun Torvmyr på Jæren. «Kitty Kielland gjør torvmyr til poesi», skrev vennen og forfatteren Arne Garborg. Den 5. september kan jærbuere og tilreisende oppleve maleriet på nært hold når Nasjonalmuseet tar med seg Torvmyr på Jæren til Hå gamle prestegard.


Hun er kjent for sine malerier av landskapet på Jæren. Nå kan folk på Jæren oppleve kunstnerens berømte maleri på nært hold

- Med landskapsmalerier markerte hun seg i et mannsdominert felt og bidro til å fornye sjangeren.

Wenche Volle, seniorkurator ved Nasjonalmuseet.


Banet vei for kvinner

Kielland banet på mange måter vei for kvinners rettigheter i sin tid. Hun var en av de første kvinnene som fikk studere som elev av Hans Gude ved kunstskolen i Karlsruhem, og var med å stifte Norsk Kvinnesaksforening i 1884.


Wenche Volle, seniorkurator ved Nasjonalmuseet, forteller at Kitty Kielland var en anerkjent og høyt respektert kunstner i sin samtid.

- Hennes malerier av landskap, interiører og portretter fortsetter å interessere og begeistre nye generasjoner. Med landskapsmalerier markerte hun seg i et mannsdominert felt og bidro til å fornye sjangeren, sier Volle.

Ingunn Nord-Varhaug er utstillingskonsulent ved Hå gamle prestegard, hvor maleriet skal stilles ut.

- Kitty Kielland var en av de første som dro til Ogna og Jæren for å male det særegne landskapet. Nå gleder vi oss til å få et gjensyn med kunstneren, og ikke minst torvmyrmotivet, som så mange jærbuer har et nært forhold til, sier Nord-Varhaug.

Program

Kl. 11-17 Visning av verket

Kl. 13:00 – 14:00

Svein Høyland leser fra Helge Torvunds diktsamling Kitty K (2000)

Velkommen ved Eva Beate Vikeså Watne, daglig leder Hå gamle prestegard

Innledning: Kunsten kommer hjem ved Stina Högkvist, avdelingsdirektør samling ved Nasjonalmuseet

Presentasjon: Kitty Kielland i det nye Nasjonalmuseet ved Elin-Therese Aarseth, formidlingskurator ved Nasjonalmuseet

Hovedforedrag: Kitty Kiellands torvmyrer ved Inger M.L. Gudmundson, konservator ved Stavanger kunstmuseum og Ph.d.-stipendiat ved Universitetet i Oslo

Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

Hå Gamle Prestegard

Håvegen 347
4365 Nærbø


Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line